Grad i okolica

Gastroputopisna emisija HRT-a Seoska gozba ovu nedjelju u našim krajevima

Lora i Dado vode ih od vrgoračkog kraja pršuta i vina sve do doline jegulje i mandarina

Već 6 tjedana traje gastroputopisni serijal HRT-a, u kojem Vrgorac I Neretvu predstavlja Lora Mihaljević, a ovu nedjelju domaćinstvo je njihovo.

Kandidatkinje će se u dolini Neretve okušati u poznatim nam disciplinama, obići imanja zlatnih plodova mandarina, a kako će reagirati na našu neretvansku spizu i kako će Loru ocijeniti, pogledajte u nedjelju,na HRT 1, s početkom u 16,45.


Obilazak Hrvatske i upoznavanje s kulturama i tradicijom krajeva iz kojih dolazi 7 žena sudionica, je počelo u Novoj ljeskovici, nastavilo se sa Istrom, Zagorjem,Bilogorom, a serijal je prikazao i sve ljepote Like i nešto bližeg nam Knina.

Naša Lora nije krila zadovoljstvo sudjelovanjem u ovom kvalitetno odrađenom HRT-ovom komadu, a kako kaže, svaki kraj je po nečemu poseban,svaka regija bogata kulturom, ali naša zlatna dolina i ona vrgoračka, a i neretvanska, prava je ljepotica i s ponosom sam mogla reći odakle sam.

Inače, Lora je rodom, po očevoj strani iz Umčana, Davor iz Dusine i svaku priliku koriste za istaknuti bogatstvo plodne zemlje i vrijedne ljude tog vrgoračkog kraja. Našalila se Lora prilikom jedne od epizoda, kod gostovanja u Bilogori gdje su sudionice lovile ribu, pa rekla:” ih, pa kakva bi ja Neretvanka, a i Dusinjarka bila kad bi se ovih mamaca bojala i ne bih ribu ulovila, to vam je nama u genima”, nakon čega je bilo komentara da je pokazala da je prava neretvanska gusarica.

Opg Lozo uspješno tako spaja dva poljoprivredno iznimno razvijena kraja, što će pokazati i u svom domaćinstvu. Ispričat će svoju priču od krčenja starih zapuštenih ledina u Dusini goloruki i sami, do inovativnih zanimljivih proizvoda koje stvaraju i koji imaju već svoje stalne kupce diljem Hrvatske,a i šire.

Pesto od češnjaka i praline predstavit će Lora i u ovoj epizodi i to u vrlo zanimljivom vrgoračkom ambijentu.

Danas je Opg Lozo ozbiljan proizvođač vrgoračke jagode,breskve i nektarine,češnjaka i zelenog lisnatog povrća,a imaju i dva maslinika. Ovo dvoje entuzijasta koji su svo svoje slobodno vrijeme posvetili svojim kulturama i polju,pomoć imaju i unutar svoje obitelji i ističu upravo to kao jedan od velikih benefita što poljoprivreda daje. “To zajedničko vrijeme na zemlji,odgoj naše 6 godišnje Ani na ovakav način, bez obzira na težinu posla, čini cijelu ovu našu priču posebnom.

Sretni smo”, kaže Lora i nastavlja:”fali nam samo mehanizacije,pomoć i poticaje države niti smo imali,niti na njih ikad računali. Poljoprivredu trebate odrediti kao način života i jedino tako ćete u ovom duže ostati i manje biti tužan kad na svojoj koži osjetite nefunkcionalnost sustava, a u ovom poljoprivrednom sektoru često se s tim susretnemo”.

Za ostale kandidatkinje kaže da ih bolje i draže ne bi ni sama izabrala i poziva sve da posjete njihove stranice,s povjerenjem uzmu proizvode,jer su iznimno kvalitetni i inovativni.

Na kraju razgovora s Lorom upitali smo ju gdje vidi OPG Lozo sutra, možda i poljoprivredu uopće?

Nakon duže šutnje i smiješka odgovorila je:
“Nema sutra,samo danas.

Imamo planove,ciljeve naravno,ali nakon poplave jagoda ove godine,više nema očekivanja,samo dan po dan.

Mislim da ćemo gurati ovako; upoznali smo kroz ove godine i poljoprivredni put divne ljude, dio smo Putujućih opg-ova koje je okupila prijateljica Doroteja. Radit cemo i razvijati se i dalje, volje nam ne manjka, iako bi voljela da nadležni pogledaju nešto više mala gospodarstva, organiziraju nas i ukažu na benefite udruživanja,budu ono nešto što će nas ohrabriti, da poljoprivrednik ne bude ovo što je sad, samostalni čarobnjak koji ovisi o Nebu.

I Neretva sa zaslanjenjem i Vrgorac s rješenjem za poplave..oba kraja trebaju pomoć,no…

Mi ćemo na zemlji biti i ostati dok god to bude moguće, kaže Lora, a mi im još možemo poželjeti sreću u njihovom radu i ostvarenje zacrtanih ciljeva, ali uz želju da uz poljoprivredu svakako koji put nađe vrijeme I za mikrofon, jer narod je voli i u tom izdanju 😉

Nedjelja,HRT1, 16,45 te repriza ponedjeljak 15,30. Epizoda u nedjelju posebna je i po tome što se curama pridružuje i Karmela Vukov Colić, koja će otkriti pobjednice po kategorijama. Uglavnom, bit će zanimljivo,pogledajte.

Najavu za emisiju pogledajte ovdje:

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi