Grad i okolica

Foto-dokumentacija poplavom zahvaćenih područja

Uslijed obilnih oborina koje su zadesile i područje Grada Ploča, danas se nakon terenskih izvida sastalo Povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda kako bi se inicijalno utvrdio opseg nastalih šteta te kako bi se dogovorili daljnji koraci koji prethode konačnoj procjeni štete od prirodnih nepogoda.

Zaključak s održanog sastanak je da se pristupi foto-dokumentiranju poplavom najteže zahvaćenih područja. Povjerenstvo će organizirati fotografiranje šireg područja dronom, prilikom novih obilazaka terena koji će biti danas i u narednim danima, ali istovremeno se pozivaju građani da fotografijama detaljno zabilježe sva oštećenja uzrokovana kišom i poplavama kako bi kasnije mogli što lakše ostvariti pravo na naknadu štete, u slučaju da bude zakonskih osnova za proglašenje elementarne nepogode.

S obzirom na geografsku rasprostranjenost zahvaćenog područja, ali i specifičnost poplave kao prirodne nepogode s odgođenim učincima koji će se konačno znati tek kroz 10-15 dana, pozivaju se građani da što detaljnije slikaju oštećenu imovinu.


Daljnje upute Grad će komunicirati u danima koji slijede.

Dežurne gradske službe prate vodostaj Neretve i Matice i bit će spremne reagirati ako dođe do rasta koji bi ugrozio stanovnike. Vodostaj Matice koja je izišla iz korita još uvijek raste te je za očekivati da će još neke površine u odnosu na trenutno stanje biti zahvaćene poplavom.

Za petak (19.5.) dogovoren je drugi sastanak Povjerenstva, do kada bi Povjerenstvo trebalo imati dovoljno informacija o tome jesu li ispunjeni preduvjeti za podnošenje zahtjeva za proglašenje prirodne nepogode.

Proglašenje prirodne nepogode uređeno je Zakonom o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda (NN 16/19), a uvjeti za proglašenje propisani su čl. 3., st. 4. navedenog zakona, citat: „prirodna nepogoda može se proglasiti ako je vrijednost ukupne izravne štete najmanje 20 posto vrijednosti izvornih prihoda jedinice lokalne samouprave za prethodnu godinu ili ako je prirod (rod) umanjen najmanje 30 posto prethodnog trogodišnjeg prosjeka na području jedinice lokalne samouprave ili ako je nepogoda umanjila vrijednost imovine na području jedinice lokalne samouprave najmanje 30 posto.“

Foto: Ante Šunjić

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi