Ostalo

FOTO Dan antifašističke borbe obilježen u Pločama

Povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe, u organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Ploča, položeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomen obilježje u Spomen parku, ispred spomenika braniteljima iz Domovinskog rata, u Velikoj Bari i Baćini.

Vijence su položili predstavnici Grada s gradonačelnikom Krstičevićem i zamjenikom Zoranom Majstrovićem, predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Ploče i izaslanstvo pločanskog SDP-a.

“Ova mladost koja je izginula i koja se digla protiv terora i fašizma, nije bila vođena nikakvom ideologijom, nego potrebom da obrani svoje najmilije i odupre se fašističkoj čizmi. Njihova ideologija je bila želja za slobodom” – u svom govoru istaknuo je predsjednik UABA Ploče, Ivo Karamatić.


Podsjetimo, na kamenim blokovima spomen parka u Pločama urezana su imena stradalnika, posebno za partizanske borce koji su s puškom u ruci vodili ratne operacije, a posebno za žrtve fašističkog terora. Partizana je poginulo 320, a žrtava terora 375 što ukupno iznosi 695 smrtno stradalih žitelja ovog kraja, uglavnom Hrvata katolika.

Dan Antifašističke borbe 22. lipnja je državni blagdan u Republici Hrvatskoj, i obilježava se u znak sjećanja na dan kada je 1941.g. u šumi Brezovica kod Siska,osnovan prvi partizanski odred ujedno i prva Antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi. Od osnutka sisačkog odreda označio je početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. U postrojbama narodnooslobodilačke vojske /NOV/ borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske,a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade,17 divizija i 5 od ukupno 11 korpusa.

tekst i foto: SDP Ploče