Ostalo

FORUM ŽENA SDP-a PLOČE VAS POZIVA: “Omiljeni cvijet Ane Rukavine”

Socijaldemokratski forum žena SDP-a u subotu u 110 hrvatskih gradova i općina organizira tradicionalnu humanitarnu akciju “Omiljeni cvijet Ane Rukavine” u kojoj prodajom tulipana, omiljena Anina cvijeta, prikuplja novčane donacije za rad Zaklade Ana Rukavina.

Forum žena SDP-a Ploče organizira akciju i u Pločama, u subotu, 14. travnja od 8.00 do 10.00 ispred Robne kuće,na Tržnici i ispred Studenca u Stablini.

Cilj akcije je poduprijeti Zakladu Ana Rukavina da svojim radom pridonese razvoju Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i radu Banke krvi iz pupkovine Ana Rukavina, kao i promicanju i poticanju mladih stručnjaka na području hematologije i drugih srodnih specijalizacija.


Tijekom desetak uspješnih godina rada, Zaklada je uz pomoć brojnih građana povećala broj potencijalnih darivatelja s početnih 150 na današnjih 53.302 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Iz Hrvatskog registra izdano je ukupno 68 transplantanta za hrvatske i inozemne pacijente čime je 68 teško oboljelih iz Hrvatske i inozemstva dobilo priliku za život.

Ana Rukavina bila je novinarka. Rodila se u Zagrebu 1977. gdje je i umrla 2006. u 29. godini. Sredinom 2005. dijagnosticirana joj je leukemija. Liječila se na Odjelu za transplantaciju koštane srži na KBC-u na Rebru i počela se oporavljati, da bi se u listopadu 2006. bolest vratila. Napisala je dirljivo pismo o svojim tegobama, moleći za pomoć u liječenju, jer je postojala mogućnost da ode na terapiju u SAD. Njeno pismo jako se brzo proširilo po internetu i drugim medijima te je velik broj ljudi ponudio pomoć. Željela je usmjeriti pozornost javnosti na nedostatak donora koštane srži i na potrebu osnivanja banke matičnih stanica iz pupkovine. Nakon njene smrti osnovana je Zaklada Ana Rukavina, koja prikuplja sredstva za razvoj Hrvatskog registra donora koštane srži. Slogan zaklade je “Želim život”.