Grad i okolica

FORUM ŽENA SDP-a PLOČE VAS POZIVA: “Omiljeni cvijet Ane Rukavine”

Socijaldemokratski forum žena SDP-a u subotu u 110 hrvatskih gradova i općina organizira tradicionalnu humanitarnu akciju “Omiljeni cvijet Ane Rukavine” u kojoj prodajom tulipana, omiljena Anina cvijeta, prikuplja novčane donacije za rad Zaklade Ana Rukavina.


Forum žena SDP-a Ploče organizira akciju i u Pločama, u subotu, 14. travnja od 8.00 do 10.00 ispred Robne kuće,na Tržnici i ispred Studenca u Stablini.

Cilj akcije je poduprijeti Zakladu Ana Rukavina da svojim radom pridonese razvoju Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i radu Banke krvi iz pupkovine Ana Rukavina, kao i promicanju i poticanju mladih stručnjaka na području hematologije i drugih srodnih specijalizacija.

Tijekom desetak uspješnih godina rada, Zaklada je uz pomoć brojnih građana povećala broj potencijalnih darivatelja s početnih 150 na današnjih 53.302 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Iz Hrvatskog registra izdano je ukupno 68 transplantanta za hrvatske i inozemne pacijente čime je 68 teško oboljelih iz Hrvatske i inozemstva dobilo priliku za život.

Ana Rukavina bila je novinarka. Rodila se u Zagrebu 1977. gdje je i umrla 2006. u 29. godini. Sredinom 2005. dijagnosticirana joj je leukemija. Liječila se na Odjelu za transplantaciju koštane srži na KBC-u na Rebru i počela se oporavljati, da bi se u listopadu 2006. bolest vratila. Napisala je dirljivo pismo o svojim tegobama, moleći za pomoć u liječenju, jer je postojala mogućnost da ode na terapiju u SAD. Njeno pismo jako se brzo proširilo po internetu i drugim medijima te je velik broj ljudi ponudio pomoć. Željela je usmjeriti pozornost javnosti na nedostatak donora koštane srži i na potrebu osnivanja banke matičnih stanica iz pupkovine. Nakon njene smrti osnovana je Zaklada Ana Rukavina, koja prikuplja sredstva za razvoj Hrvatskog registra donora koštane srži. Slogan zaklade je “Želim život”.

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi