Ostalo

Ekskurzija sedmaša

53 učenika sedmih razreda sa svojim se razrednicima 4. svibnja uputilo na trodnevnu stručnu ekskurziju. S parkirališta iza Konzuma mahnuli smo roditeljima i u 7 h krenuli na Plitvička jezera. Zbog vremenskih neprilika obilazak našeg najpoznatijeg nacionalnog parka odgođen je.  Stoga se ekipa sedmaša uputila do trsatskog svetišta, gdje ih se najviše dojmila kapelica zavjetnih darova iz cijeloga svijeta. Uslijedio je obilazak Eufrazijeve bazilike u Poreču. Nazvana je po biskupu Eufraziju koji ju je sagradio na temeljima dviju ranokršćanskih građevina. Mnogobrojni mozaici pokazuju stare kršćanske simbole.  Vozeći se lokalnim istarskim cestama, upoznali smo se  s ljepotama krajolika i tradicije najzapadnije primorske regije.

Nakon napornog dana, uglavnom provedenog u vožnji, smjestili smo se u Hotel „Albona“ , u naselju Rabac. Dočekali su nas ljubazni ugostitelji i uputili u sobe. Pobijedili smo umor zajedničkim spremanjem i odlaskom na disko zabavu. Bilo je smijeha i plesa. Nastavnici su bili zadovoljni jer se nisu sjećali generacije koja je u tolikom broju plesala.

Drugi dan planiran je posjet Nacionalnom parku Brijuni. Nakon bogatog i ukusnog doručka uputili  smo se u slikovito mjestašce Fažanu. Učestale trajektne linije putnike prevoze na Veliki Brijon. Vlakićem smo obišli safari park te se upoznali s poviješću otoka. Prugaste zebre uopće nisu obraćale pažnju na nas, autohtona istarska goveda odmarala su u hladovini, a sveta indijska krava izgledala je kao starac s grbom na leđima. Svi su željeli vidjeti poznatog papagaja Kokija koji navodno priča. Nas je samo promatrao bez riječi. Ispod stoljetne masline trebalo se slikati.


U Vodnjanu smo naučili mnogo o blaženicima crkve sv. Blaža.  Relikvije svetaca, čudotvorne mumije svakako su impresivne, a još su zanimljivije priče o njihovim životima.

Pula i stari rimski amfiteatar zadnje je mjesto koje smo toga dana posjetili. Sunce se raspršilo po velikoj građevini i ugrijalo bjelinu kamena. Možeš zamisliti galamu ljudi, trube, riku lavova, a onda i tišinu pred carevom odlukom pa gromoglasan usklik koji se ori cijelim gradom.

Nakon još jedne uzbudljive noći oprostili smo se s Istrom i vozeći se gorskom Hrvatskom stigli na Plitvička jezera. Jedan slap tekao je za drugim u opuštajućoj slici. Mnoštvo riba plivalo je oko nas, a čistina i bistrina jezera otkrivala samo dno.

Ovo trodnevno putovanje ispunilo je očekivanja sedmaša. Posjetili smo mjesta za koja nismo ni znali da postoje, upoznali ljude različitih karaktera i razmišljanja. Sa sobom smo ponijeli sliku prekrasnog kraja koji štite brojni sveci, koji diše zelenim plučima brijunskih šuma, koji čuva bogatu povijest.

Pamtit ćemo ovu ekskurziji i po složnosti i zajedništvu svih njezinih sudionika.

 

Mia Čotić (7.a)  i Roko Butigan (7.c)