Grad i okolica

Dvije vrste drveća posvađale čitav grad: ‘Neka se bune, ali odluka je donesena’

Česmine ili palme – postale su ultimativna ‘biti ili ne biti‘ dvojba u raspravama u Pločama, odnosno koje će od ovih raskošnih stabala krasiti rivu toga grada. Pobijedile su česmine koje će uskoro biti glavne u kreiranju najvažnije vizure Ploča.

No trenutno su na mjestu gdje su trebale ovih dana biti posađene njih 22 još uvijek samo velike rupe u golemim kamenim ‘pitarima‘…Priča počinje kada su se divne palme s rive razboljele, zahvatila ih je zaraza palmina pipa koja je već poharala mnoge palme na obali. Bilo ih je 40-ak. Nekoliko godina ih se pokušavalo spasiti, liječene su, ali ostale su bez krošnji i nije im bilo spasa.

Gradonačelnik Mišo Krstičević je potom u suradnji sa stručnjacima odlučio umjesto njih posaditi česmine koje su navodno otpornije. Međutim, to nisu svi dočekali s oduševljenjem jer palme su bile dio vizure Ploča 50-ak godina. Kako se moglo čuti u raspravama u javnosti i na društvenim mrežama mnogi su htjeli da se pošto poto vrate palme ma koliko riskantno i skupo to bilo, da se s njima opet proba.


No kad su ovih dana stigle 12 metara visoke nove česmine, odmah se primijetilo da nešto nije u redu, bile su u lošem stanju, razgranatost i razvoj krošnji nije bil dobra kao i zdravstveno stanje, te očito nisu zadovoljavale uvjete natječaja, pa su, jer je sve u ugovoru, vraćene i čekaju se nove.

– Domaći se bune, ali odluka je već donesena. Naravno, da su palme bile predivne, simbol su Mediterana, ali ako će česmine biti dugoročnije ne vidim problem. I one će se uskoro zazeleniti i bit će krasne, pa će ljudi za pola godine prestati pričati o tome – rekla nam je jedna gospođa, koja je željela ostati anonimna, ali je dodala da se s njenom podrškom česminama ne slaže njezin suprug koji je za palme.

Štoviše, neki su loše stanje pristiglih česmina prepoznali kao poruku da ih se ne zasadi.– Palma je najbolje drvo te je čisto i daje lipotu gradu. Samo da mi je znati koji je to pametnjaković predložio česmine, baš ima ukusa, možda je ovo prilika da se odustane od česmina – tako nekako su zvučali neki od komentara.

Česmina je vrsta hrast crnika, koja ima raskošnu i gustu krošnju, crnogorica, ima duguljastiji list od klasičnog hrasta.

Posadit će se na rivi po dvije česmine u 11 kamenih žardinjera sa zemljom, kao dio 400.000 eura vrijednog projekta ozelenjavanja i revitalizacije šest djelomično i potpuno zapuštenih zelenih zona Ploča. Palme koje su bile trule su uklonjene prije nekoliko mjeseci. Za nova stabla napravljen je i sustava za navodnjavanje s 88 komada statičkih pop-up prskalica za zalijevanje česmina i trave.

– Poznato je da se u neposrednoj blizini drveća temperatura zraka ljeti može smanjiti i do 5° C i zbog toga smo pri odabiru biljnih vrsta dali naglasak na sadnji autohtonih stabala široke krošnje – istaknula je Vida Vladimir, agronomkinja i krajobrazna arhitektica, za lokalne medije.

Česmine inače nisu nepoznato stablo u Dalmaciji, imaju ih mnogi gradovi i mjesta, a nedavno su neke bile u fokusu javnosti, kao ona koju se selilo na novu lokaciju u Splitu, prilikom gradnje na njenoj lokaciji.

Izvor: Jutarnji list

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi