Ostalo

Dostojanstveno i svečano na zajedničkom paljenju svijeća u Pločama

Sinoć su Ploče odaslale poruku podrške, pijeteta žrtvi Vukovara i Škabrnje. U organizaciji Grada Ploča, te u suradnji sa srednjom školom fra Andrije Kačića Miošića i osnovnom školom Vladimira Nazora zajedničko paljenje svijeća održano je na nekoliko mjesta u gradu. Centralni dio uz kratak program čitanja literarnih radova učenika, te blagoslovnom molitvom, održan je pored Spomenika hrvatskim braniteljima. U istim trenucima, osnovnoškolci su svijećama osvijetlili Vukovarsku ulicu, te dio ispred škole, a nakon događanja pored Spomenika, prisutni su se uputili ispred crkve Kraljice Neba i Zemlje gdje je svijećama formirano srce za Vukovar. Također, paljenje svijeća uz crtice o Vukovaru, održano je i u područnoj školi Rogotin.

Ispred Grada Ploča ovom obilježavanju nazočio je i predsjednik Gradskog vijeća Davor Davor Dado Mihaljević, a događanje su aktivno pratile i ravnateljice pločanske osnovne i srednje škole Meri Glavinić i Ina Žderić. Prigodno se blagoslovom prisutnima obratio i pločanski župnik don Ante Antunović. Svojim prisustvom događaj su obogatile i članice udruge Vita Ploče, predstavnici još nekoliko pločanskih udruga, kao i velik broj samih građana Ploča.

Ploče su jučer i ovih dana uistinu živjele prisjećanje na krvavo stradanje koje je u stranice hrvatske povijesti zauvijek upisalo Vukovar i Škabrnju kao heroje i simbole slobode. Zadovoljstvo pričinja činjenica da su jučer i najmlađi naraštaji, svatko ovisno o svojoj dobi, bili svjesni kakvi su to dani bili za Vukovar, Hrvatsku i koliko su zapravo sve nas obilježili i zadužili za buduća vremena.


Dijelom ponosne kolone sjećanja, među desecima tisuća ljudi, bio je i naš grad predstavljao gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić, ali i niz Pločana, posebice branitelja koji su i ove godine organizirano pošli put grada heroja.

“Biti tu, među ljudima koji svakog dana u godini, ali posebice danas, sa slikom najmilijih pred očima odaju počast njihovim žrtvama, uistinu je poseban osjećaj. Ploče kao grad prijatelj Vukovaru, svake će godine dati obol Danima sjećanja, a svatko od nas dat će sve od sebe da se ove činjenice nikada ne zaborave, te da se i djeca naše djece s pijetetom prema njima odnose poštujući prošlost i hrvatskog branitelja, te na tome gradeći svoju budućnost “, ovom prigodom rekao je gradonačelnik Vejić.

Veliko hvala našim mladima i pohvale za istinski dostojanstveno i svečano prisjećanje na žrtvu gradova heroja.

Naši branitelji Udruga branitelja grada Ploča organizirala je posjet Vukovaru i sudjelovanje u koloni sjećanja i Programu obilježavanja Dana sjećanja na Vukovar. Njih 60-ak sudjelovalo je u svim aktivnostima, te posjetilo braniteljske organizacije u Vukovaru i okolici, a već tradicionalno Vukovarsku su dječicu razveselili neretvanskim mandarinama.

HVALA SVIMA NA ZAJEDNIČKOM OBILJEŽAVANJU, ZALOG JE TO DA PLOČE NIJE I NEĆE NIKADA ZABORAVITI ŽRTVU VUKOVARA!