Ostalo

Donosimo program proslave akcije “Zelena tabla” – Mala Bara

U subotu se, sutra, u Pločama obilježava 28 godina od akcije “Zelena tabla” – Mala Bara. Tim povodom donosimo program proslave:

Dolina Neretve imala je zasebnu ratnu sudbinu, koja se značajno razlikovala od ratnih zbivanja u Republici Hrvatskoj. To je ponajviše uzrokovano specifičnim zemljopisnim položajem zbog kojeg je Poneretvlje bilo pod utjecajem, jednako zbivanja u Dalmaciji kao u susjednoj BiH. Obzirom na rasplamsavanje rata 1991. u sjevernoj Dalmaciji, postao je sve očitiji nesrazmjer u naoružanju između agresora i branitelja. Stoga je svaka pa i najmanja količina oružja bila dragocjena.


Luka Ploče kao izvozni portal oružja i opreme Jugoslavije, bila je hrvatskim braniteljima veoma bitna. Postajalo je sve očitije da se jedini put spasa hrvatskog naroda proteže kroz skladišta oružja u vojarnama JNA. Stoga je organiziran niz akcija oduzimanja oružja i ratnog materijala.

Za hrvatsko Poneretvlje najvrijedniji rezultat akcije «Zelena tabla» bilo je konačno oslobađanje cijelog kraja od okupacijske JNA vojske. Za cijelu Hrvatsku, a posebice za Dalmaciju najveća važnost te akcije bilo je zadobivanje velike količine raznih vrsta oružja i municije. Prema procjeni zapovjednika Petra Šimca iz Malih Bara je izvučeno 4800 pušaka, 20 PA topova, 190 PM, veća količina zolja, 500 pištolja, tisuće tromblona, ručnih bombi, mina, raznog streljiva, ukupno više od 300 tona raznog ratnog materijala. Ukupni rezultati bili su više nego dobri.

Snage obrane HV-a ojačale su u cijeloj Dalmaciji kao i Hercegovini, a dio je upućen na ostala ratišta u ostatku zemlje. Akcija je blagotvorno djelovala i na moral HV-a, a i na pučanstvo u cijelini. Tome je posebno pridonijela HTV koja je pratila cijelu akciju, te je prikazano na programu dva dana poslije akcije, čime se još više povećao efekt cijele akcije na hrvatski narod. Zbog svega toga operacija «Zelena tabla – Male bare» sigurno je jedna od najznačajnijih akcija 1991. u Dalmaciji.

  1. Raguž, J. Hrvatsko Poneretvlje u Domovinskom ratu. Metković: Ogranak matice hrvatske Metković; 2004.
  2. Jurić, I. Spomen-knjiga poginulim Neretvanima u Domovinskom ratu. Metković: Ogranak matice hrvatske Metković; 2001