Ostalo

Donirajte hranu CK Ploče

Gradsko društvo Crvenog križa Ploče prema izmjenama zakona o donacijama po kojem se oslobađa PDV na donacije pokrenulo inicijativu dobivanja rješenja za posrednika za donacije od Ministarstva poljoprivrede. Kao posrednik u donacijama pod registarskim brojem 36 pozivamo sve trgovačke lance, otkupne centre da ne bacaju hranu pred istekom roka. Donirajte Crvenom križu Ploče, odnosno Socijalnoj samoposluzi “Košarici ljubavi” koja pomaže socijalno ugroženim obiteljima na području grada Ploča.

Izmjenama Pravilnika o PDV-u propisano je da će se poreznim obveznicima koji doniraju hranu u svrhu sprečavanja njenog uništavanja, zaštite okoliša ili pomoći krajnjim primateljima, u skladu s Pravilnikom o uvjetima, kriterijima i načinima doniranja hrane i hrane za životinje, takve donacije hrane priznati kao manjak na koji se neće obračunavati PDV, pod uvjetom da vrijednost tih donacija ne prelazi dva posto prihoda odnosno primitaka prethodne godine. Donacije hrane krajnjim primateljima obavljaju se isključivo putem neprofitnih pravnih osoba koje humanitarnu djelatnost obavljaju u skladu s posebnim propisima i registrirane su kao posrednici koji sudjeluju u lancu doniranja hrane, osim u slučaju elementarnih nepogoda.

Pravilnikom o uvjetima, kriterijima i načinima doniranja hrane i hrane za životinje uz ostalo je propisano kako se hrana može donirati krajnjem primatelju – osobi u potrebi koja je socijalno ugrožena osoba i/ili pogođena elementarnim nepogodama ili prirodnim katastrofama. Osoba u potrebi koja je socijalno ugrožena je korisnik prava u sustavu socijalne skrbi, korisnik novčanih naknada i socijalnih usluga, kao i osoba koja donatoru odnosno posredniku učini vjerojatnim da se nalazi u potrebi. Donirati se može samo hrana koja je sigurna, a Pravilnik omogućava i doniranje hrane koja je proizvedena odnosno pripremljena u objektima javne prehrane i gastro odjelima u trgovinama, ako ta hrana nije već bila poslužena krajnjem potrošaču.


Za sve dodane informacije javite se Gradskom društvu Crvenog križa Ploče!
TEL: 020/679-563
MAIL: hck.crveni.kriz.ploce@du.t-com.hr

Hvala u ime korisnika Socijalne samoposluge Košarice ljubavi