Ostalo

Domogli se oružja za ratišta širom Hrvatske

Ovoga se vikenda u Pločama svečano obilježava 23. obljetnica akcije “Zelena tabla – Male Bare”, u kojoj je 14. rujna 1991. godine osvojena prva neprijateljska vojarna u Domovinskome ratu i velike količine naoružanja i vojne opreme, koje su transportirane na hrvatska bojišta. Bilo je to vrijeme kada su Šibenčani vodili presudnu bitku za svoj grad, Zadar je bio tučen iz svih oružja, četnici su ušli u Drniš, a snage ZNG-a u Dalmaciji raspolagale su s oko tri tisuće cijevi, nekoliko minobacača i nešto topova, dok je u Mostaru 10.000 rezervista čekalo znak za juriš na dolinu Neretve.

U pločanskome garnizonu, u Malim Barama, nalazilo se oduzeto oružje Teritorijalne obrane Ploča, Metkovića, Vrgorca i Makarske. Tijekom proljeća 1991. rodila se ideja o osvajanju skladišta, a pripreme za akciju počele su krajem kolovoza te godine. U Pločama je, već u srpnju, izvršena akcija “Zbrojovka”, kada su hrvatske snage iz izvoznoga kontingenta oružja oduzele dvije tisuće pušaka i 126 tona streljiva.

Hrvatske postrojbe iz doline Neretve i Dalmacije, pod zapovjedništvom generala Petra Šimca, izvršile su napad na Male Bare 14. rujna 1991., a život je u akciji izgubio Ante Vrdoljak iz Splita. Skladište je osvojeno u 19 sati i 32 minute. Neprijateljska avijacija raketirala je hrvatske snage, a u prvoj pomorskoj bitki u Domovinskome ratu jedanaest okupatorskih brodova, koji su blokirali grad, zauvijek je istjerano s ovih prostora.


Na svečanosti neće biti zapovjednika akcije Petra Šimca. General u mirovini ima ozbiljne zdravstvene probleme i, u nemogućnosti da dođe, uputio je pismo gradonačelniku Ploča Krešimiru Vejiću, u kojemu piše i sljedeće: “Misleći na sve sudionike u akciji ‘Zelena tabla’ lakše podnosim pozne godine i probleme koje one donose”.

A. ŠUNJIĆ
FOTO: D. JERKOVIĆ / CROPIX