Ostalo

Do Božića smo spremni za masovno cijepljenje protiv Covida-19

Kada bude dostupno sigurno i učinkovito cjepivo protiv bolesti COVID-19, sve će mu države članice EU-a istodobno dobiti pristup razmjerno broju stanovnika. U početnim fazama uvođenja, prije nego što bude moguće povećati proizvodnju, ukupan broj doza cjepiva bit će ograničen, a utvrđene su i prioritetne skupine stanovništva za cijepljenje.

Te i niz drugih uputa objavila je Europska komisija u najnovijem dokumentu „Komunikacija Komisije Europskom parlamentu i Vijeću – Pripravnost za strategije cijepljenja i uvođenja cjepiva protiv bolesti COVID-19“, od 15. listopada, u kojemu se članice potiču na koordinirani pristup strategijama cijepljenja za uvođenje cjepiva.

Iako još nitko sa sigurnošću ne može reći kada ćemo dobiti sigurno, djelotvorno i visokokvalitetno cjepivo, EK je u tom dokumentu dala više smjernica i preporuka za aktivnosti koje treba početi poduzimati već od ovoga mjeseca.


Pripreme – sada

– Želimo li da cijepljenje bude uspješno, s pripremom treba početi sada. Predstavljenom strategijom pomažemo državama članicama EU-a da pripreme kampanje cijepljenja te utvrde tko se prvo treba cijepiti, kako postići pravednu distribuciju i kako zaštititi najugroženije. Sada se moramo pobrinuti da budemo u potpunosti spremni za uvođenje cjepiva kad se ono pronađe – riječi su kojima je Ursula von der Leyen, predsjednica EK, pozvala članice da krenu s pripremom strategije cijepljenja.

U dokumentu se podsjeća i na to da je razvoj cjepiva iznimno složen postupak koji obično traje oko 10 godina, a sad se to nastoji postići u roku od 12 do 18 mjeseci ili čak ranije, „bez ustupaka u pogledu sigurnosti, kvalitete i učinkovitosti cjepiva“.

Dakle, kad god da stigne, cjepivo će najprije (a potiče se i besplatno) biti dostupno određenim kategorijama stanovništva, a iz EK navode moguće prioritetne skupine „iako bez zadanog redoslijeda“.

Tako bi i u nas prednost trebali, kao i kada je riječ o gripi, imati zdravstveni djelatnici i djelatnici u ustanovama za dugotrajnu skrb, osobe starije od 60 godina, kronični bolesnici i trudnice. Zanimljivo je da Komisija na tu listu stavlja i „neophodne radnike izvan zdravstvenog sektora“, a među njima ističe učitelje, pružatelje skrbi za djecu, radnike u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru, u prometnom sektoru, policijske službenike i službe za hitne intervencije.

Također, na listi su i „zajednice u kojima nije moguće održavati fizički razmak“ (npr. spavaonice, zatvori, izbjeglički kampovi), potom radnici koji ne mogu održavati fizički razmak (npr. u tvornicama, rasjekavaonicama i klaonicama) te ugrožene socioekonomske skupine koje treba definirati u skladu s nacionalnim okolnostima.

– Daljnji prioriteti i posebne preporuke o cjepivima moći će se utvrditi tek nakon što budu poznate pojedinosti o određenim proizvodima, kao što su specifičnosti i svojstva cjepiva, ocjena njegove učinkovitosti i koristi za određene skupine te zahtjevi koji se odnose na skladištenje i lanac opskrbe – stoji u dokumentu.

Sigurno i učinkovito

Prema navedenom hodogramu, države članice Unije pozivaju se da već do prosinca ciljnim skupinama stanovništva omoguće jednostavan pristup cjepivu, bilo da je riječ o cijeni ili fizičkoj blizini. Od listopada do studenoga trebale bi se također pobrinuti da službe za cijepljenje raspolažu dostatnim kapacitetima za isporuku cjepiva, uključujući kvalificiranu radnu snagu te medicinsku i zaštitnu opremu.

– Kada je riječ o potrebnoj radnoj snazi, države članice već bi trebale razmisliti o zapošljavanju novih djelatnika i o programima osposobljavanja, što bi moglo uključivati i studente ili umirovljeno osoblje – navodi se u dokumentu.

Države trebaju osigurati i uvjete za uvođenje cjepiva različitih svojstava, što podrazumijeva različite potrebe za skladištenjem i prijevozom, s posebnim naglaskom na hladni lanac te kapacitete za prijevoz u rashlađenom stanju i hladno skladištenje (neka će cjepiva trebati držati na posebnoj temperaturi i do –70 ºC).

Opetovano se države poziva i na kontinuirano obavještavanje javnosti o koristima, rizicima i važnosti cijepljenja kako bi se u tom smislu razvijalo povjerenje u javnosti.

Sva cjepiva morat će odobriti Europska agencija za lijekove u skladu s važećim standardima sigurnosti i učinkovitosti. Nakon što postane dostupno jedno ili više cjepiva protiv COVID-a 19, važno je osigurati da ih službe za cijepljenje mogu uredno isporučiti i distribuirati, u utvrđenim rokovima i u skladu s brzim promjenama epidemiološke situacije – stoji u dokumentu.

Tko ima prednost

Prioritetne skupine za cijepljenje protiv infekcije COVID-19 (bez zadanog redoslijeda):

– zdravstveni djelatnici i djelatnici u ustanovama za dugotrajnu skrb; osobe starije od 60 godina; kronični bolesnici; trudnice;

– neophodni radnici izvan zdravstvenog sektora: npr. učitelji, pružatelji skrbi za djecu, radnici u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru, radnici u prometnom sektoru, policijski službenici i službe za hitne intervencije;

– zajednice u kojima nije moguće održavati fizički razmak (npr. spavaonice, zatvori, izbjeglički kampovi);

– radnici koji ne mogu održavati fizički razmak (npr. u tvornicama, klaonicama, rasjekavaonicama);

– ugrožene socioekonomske i druge skupine

Slobodna Dalmacija