Grad i okolica

Dječji vrtić Ploče za primjer drugima u Hrvatskoj

U manjim gradovima imamo i drugačije primjere, roditelja koji ne znaju za muke neupisanih. Trogir i Ploče upisali su svu djecu, a u sljedećim godinama najavljuju da će vrtić biti besplatan. Priču donosi reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Golja.

U vrtićima u Pločama s 10.000 stanovnika nema neupisane djece. “Ove je godine upisano 309 djece, sva su djeca upisana, ne postoje liste čekanja, a to je praksa posljednjih nekoliko godina”, rekla je odgojiteljica u tamošnjem vrtiću Sanja Dodig.

Ravnateljica Edita Mucić Sutić objasnila je da grad dodatno financira boravak drugog i trećeg djeteta, dok obitelji s četvero i više djece imaju besplatan boravak u njihovu vrtiću.


Cijene su iste od 2014. godine. Vrtić za jedno dijete stoji 60 eura za 6-satni program, 88 eura za 10-satni.

“Djeca imaju sve adekvatno što trebaju imati – i obroke i popodnevno spavanje, tako da mislim da vrtić rijetko kad što loše donese,”rekla je majka vrtićke djece Mia Čavar.

U vrtiću ima još nekoliko mjesta, sljedećih godina bit će još 60 mjesta, a težit će se i tome da postanu besplatni.

“Nejednakost počinje i od vrtićke dobi, a to je da siromašnija djeca ne mogu pohađati vrtić jer im kao takav nije dostupan. U vrtić ne dovodimo djecu da bi ih netko samo pričuvao. To je vrlo bitno i za socijalni i za emotivni razvoj djeteta, a samim time da ima jednake startne pozicije sutra kada dođe u osnovnu školu”, ispričao je za Dnevnik Nove TV gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević.

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi