Ostalo

Delo najavljuje: Grad Ploče preimenovat će u Tuđmanovo

franjo tuđman by ured predsjednika

Ljubljanski dnevni list Delo najavljuje da bi se grad Ploče, nekoć poznat i kao Kardeljevo, po slovenskom komunističkom ideologu, uskoro mogao preimenovati u Tuđmanovo
Slovenski dnevnik Delo u današnjem broju donosi osvrt na brojne spomenike prvom hrvatskom predsjedniku, dr. Franji Tuđmanu, koji diljem zemlje niču kao gljive poslije kiše, dodajući kako bi uskoro i grad Ploče, nekoć zvan Kardeljevo, mogao biti preimenovan u Tuđmanovo.
U osvrtu zagrebačkog dopisnika ljubljanskog dnevnog lista stoji kako je lučki grad Ploče ‘kamen spoticanja’ između Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine, ponajviše stoga što su korištenje luke Ploče i prolaz kroz Neum neriješena pitanja koja zbog hrvatskog pristupa EU i Schengenu postaju sve vruća.
Dopisnik Dela iz Zagreba u svojem komentaru podsjeća da je upravo u Pločama ovog proljeća osvanuo trometarski spomenik prvom hrvatskom predsjedniku koji je sa svojim kolegom Alijom Izetbegovićem još 1998. potpisao sporazum o razgraničenju BiH i Hrvatske, kao i o slobodnom prolazu kroz Neum te slobodnom pristupu luci Ploče.
Dopisnik pritom naglašava kako se hrvatska strana ne zabrinjava previše kada je u pitanju pogranični spor sa Slovenijom, već da ovdašnji političari kritiziraju upravo sporazum Tuđmana i Izetbegovića. Prema mišljenju novinara, dva pogranična spora nisu glavne vijesti, već navodna najava koja se čula iz Ploča o tome da bi se ovaj grad mogao preimenovati u Tuđmanovo, za što, prema dopisniku, već postoji inicijativa gradskih vlasti.
Podsjetimo, Ploče imaju vrlo bogatu povijest promjena imena. Prvo su za vrijeme Kraljevine Jugoslavije preimenovane u Aleksandrovo, po kralju Aleksandru I. Karađorđeviću, što se održalo do Drugog svjetskog rata, kada su nakon talijanske okupacije nazvane Porto Tolero.
Nakon rata vraćeno im je izvorno ime, ali su od 1950. do 1954. te u razdoblju od 1980. do 1990. Ploče nazvane po jugoslavenskom komunističkom prvaku Edvardu Kardelju, inače Slovencu.

Tekst: Vanja Majetić / www.tportal.hr
Foto: Ured Predsjedinka