Ostalo

Davor Vukosav – čovjek koji je doveo pub kviz u Ploče

Pobjeda u Najslabija karika, pobjeda u Sve u 7, pobjeda u Potjeri, polufinale kviza Eunigma, polufinale Kvizne situacije, u kvizu 1protiv 100 među pet najboljih, nagrada u Upitniku, bezbroj osvojenih radio kvizova… Iza svega ovoga stoji samo jedan čovjek, pločanin Davor Vukosav.

Davor Vukosav, “čovjek koji je doveo pub kviz u Ploče”, srednju školu je započeo u Pločama gdje drži jedan zanimljiv rekord – u jednoj školskoj godini dobio je čak 114 petica uz prosjek, naravno, 5,00.

Nakon 2. srednje prebacio se u staru gimnaziju Aleksa Šantić u Mostaru, u ono vrijeme elitna škola. Diplomirani je pravnik fakulteta u Splitu.


Da bi bio dobar kvizaš, a Davor to zasigurno jest, moraš imati široki spektar hobija i zanimanja.

 – Imam dosta hobija, sudio sam mali nogomet u Pločama, radio kao sportski novinar na radio Pločama te pisao za Slobodnu Dalmaciju. Pratim skoro sve sportove, omiljeni su mi F1, rukomet i zimski sportovi, pogotovu skokovi i spust. Pogledao sam vjerovatno milijun filmova, svih žanrova – govori nam pločanski kvizaš.

Obožava umjetnost, pogotovo slikarstvo i kiparstvo. U slobodno vrijeme svira gitaru, a glazba zauzima posebno mjesto svakog ambicioznijeg ljubitelja kviza.

 – Koliko sam kupio ploča i kaseta u zivotu, mogao sam kupit novo auto – priznaje Davor.

Kviz je neka vrsta ovisnosti i jednom kad se zakačite teško je izaći iz tog magičnog kruga. Svaki pravi kvizaš živi za ta natjecanja, a pripreme su opsežne i studiozne.

Vukosav je ukupno na tv kvizovima bio 54 puta u 12 godina! Kvizaška specijalnost su mu povijest i geografija, a pub kvizove igra u puno gradova.

– Trenutno se pripremam za nastup na kvizu Šifra, na jesen jer svaki nastup mi je vrlo bitan. Težim perfekciji.

Kako i zašto Neretvanski pub kviz u Pločama?

 – Igram pub kvizove gdje se zateknem. U Zagrebu, Splitu, Šibeniku.. Poznajem većinu glavnih kvizaša i surađujem s njima. I na cijelom tom iskustvu mi je bilo žao što u našem kraju nemamo takvih događaja. Ideja je prisutna već duže vrijeme ali sam odugovlačio radi radnih obveza u Splitu. Ali evo ipak smo uspjeli – skromno će naš sugovornik.

I to kako uspjeli. O pločanskom kvizu bilo je govora i na popularnoj Potjeri.

Naš kviz je prema riječima sudionika koji su igrali i na drugim pub kvizovima jedan od najkvalitetnijh u državi. U Ploče smo privukli Metkovce, Opuzence, imamo ekipu iz Tučepa, spremaju se Vrgorčani, a u najavi imamo ekipe iz Splita i Šibenika i to ne neke obične nego elitne!

Čovjek koji je doveo pub kviz u Ploče nije ni mogao biti nitko drugi nego svestrani Davor koji najavljuje još zanimljiviji i kvaltetniji kviz nakon ove prve sezone.

pripremio: Dino Doboš