Ostalo

Danas počinje cijepljenje protiv gripe, zanimanje je golemo

Danaspočinje cijepljenje protiv sezonske gripe, a zanimanje je golemo, prenosi Index.

Cjepivo će stizati u nekoliko navrata pa liječnici pozivaju na strpljenje i razumijevanje.

U tijeku je distribucija prvog dijela cjepiva protiv gripe pa će se tako od danas cijepiti osobe koje imaju povećan rizik.


Riječ je o svima starijima od 65 godina te o osobama koje boluju od težih kroničnih bolesti. Za te je kategorije cijepljenje besplatno.

Doza cjepiva za ostale košta oko 96 kuna, a trenutno se do cjepiva može teško i u ljekarnama, zbog malih zaliha koje su trenutno dostupne.

Cijepit će se moći u dijelu ljekarna.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objavili su upute za cijepljenje protiv gripe. Ove su godine naručili četverovalentno cjepivo protiv sezonske gripe.

“Sastav ovogodišnjeg cjepiva protiv gripe sukladan je preporuci Svjetske zdravstvene organizacije za ovu sezonu, a temelji se na rezultatima kontinuiranog praćenja genskih i antigenskih osobina cirkulirajućih virusa gripe u prethodnoj sezoni. Sastavni dio cjepiva protiv gripe za sezonu 2020./2021. su sljedeći cijepni sojevi:

A/Guangdong-Maonan/SWL1536/2019 (H1N1)pdm09
A/Hong Kong/2671/2019 (H3N2)
B/Washington/02/2019 (B/Victoria) i
B/Phuket/3073/2013 (B/Yamagata)”, javili su.

Nabavljeno 460.000 doza, dodatne doze stižu u prosincu

U tijeku je distribucija prvog dijela cjepiva protiv gripe tako da će cijepljenje osoba koje imaju povećani rizik od komplikacija započeti u ponedjeljak 19. listopada.

Ove je godine nabavljeno 460.000 doza, što je nešto više od procijenjenih potreba početkom godine.

Naime, početkom godine se tražilo od liječnika koji cijepe da na temelju odaziva na cijepljenje procijene potrebe za ovu jesen. Ukupno je traženo 449.300 doza, a nabavljeno 460.000 doza.

“Zbog povećanog interesa koji se nije mogao predvidjeti u siječnju, u tijeku je nabava i dodatnih 130.000 doza. Većina cjepiva koje se distribuira ide liječnicima obiteljske medicine te očekujemo da će se cjepivo u zdravstvene ustanove distribuirati u tri dijela.

Trenutno je u distribuciji 220.000 doza cjepiva, a za dva tjedna će se distribuirati preostalih 240.000 doza. Dodatne količine od 130.000 doza se očekuju početkom prosinca”, javlja HZJZ.

“Zbog dinamike distribucije svi koji se žele cijepiti neće to moći uraditi u sljedeća dva tjedna, već će velik dio osoba trebati pričekati isporuku drugog dijela cjepiva koja će biti na raspolaganju u ambulantama početkom studenog. Također, oni koji ne uspiju ni u studenom doći do željenog cijepljenja moći će se cijepiti dodatnim količinama dostupnim u prosincu”, dodaju.

Kažu da nije kasno cijepiti se u studenom ili prosincu

“Naglašavamo da nije kasno cijepiti se protiv gripe ni u studenom ni u prosincu te nema potrebe stvarati pritisak na liječnike tijekom listopada kad raspolažu tek s dijelom ukupne količine cjepiva.

Zbog provođenja protuepidemijskih mjera i povećanog obima posla tijekom pandemije covida-19 dio zavoda za javno zdravstvo neće biti u mogućnosti provoditi cijepljenje kao i dosadašnjih godina zbog čega će veće količine cjepiva distribuirati u ambulante liječnika primarne zdravstvene zaštite (ambulante obiteljske medicine i pedijatrijske ordinacije).

Molimo sve koji se žele cijepiti protiv gripe da se jave izabranim liječnicima obiteljske medicine i izabranim pedijatrima radi cijepljenja osoba s povećanim rizikom od komplikacija gripe.

Termin za cijepljenje potrebno je telefonskim putem dogovoriti s liječnikom i ne dolaziti nenajavljeno, jer u postojećoj situaciji obilježenoj rastućim bojem covid-19 infekcija nužno je planirati dolaske na cijepljenje radi izbjegavanja gužvi koje su povoljni uvjeti za širenje covida-19.

O mogućnosti cijepljenja u županijskom Zavodu za javno zdravstvo, ako osoba nema izabranog liječnika, također molimo da se informira i zatraži termin telefonom”, dodaju.

Tko se može besplatno cijepiti?

HZJZ je objavio i tko se može besplatno cijepiti.

“Osobe za koje je cijepljenje besplatno su sljedeće:

  • osobe životne dobi 65 godina i starije,
  • štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika,
  • osobe, uključujući i djecu, s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, a posebno djeca s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama,
  • odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes mellitus), kroničnim bolestima bubrega, hemaglobinopatijama i oštećenjem imunog sustava (uključujući HIV infekciju),
  • djeca i adolescenti (6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz influenzu),
  • u slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima mogu cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, na primjer kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.,
  • zdravstveni radnici,
  • trudnice”, objavili su.

Što s onima koji nemaju pravo na besplatno cijepljenje?

Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, a koje prepoznaju važnost cijepljenja protiv gripe, mogu se cijepiti kod izabranih liječnika ako osobno nabave/kupe cjepivo na temelju recepta.

Važno je uzeti u obzir sljedeće: prema Zakonu o lijekovima i Pravilniku o propisivanju i izdavanju lijekova na recept ljekarnici cjepiva mogu izdati samo na liječnički recept.

Pri kupnji cjepiva u ljekarni potrebno je imati privatni recept na cjepivo koji liječnik propisuje na ime pacijenta i prema uputama izdanim od liječnika i ljekarnika čuvati i prenositi cjepivo na temperaturi hladnjaka.

“Također, moguće je cijepljenje i u nekim ljekarnama, a za to molimo da se obratite telefonski najbližoj ljekarni radi informacija”, zaključuje HZJZ.