Ostalo

Danas je sveta Korona. Zaštitnica od epidemija.

Vjerovali ili ne, danas je sveta Korona.

14. svibnja obilježava se njezin dan kao zaštitnice drvosječa, mesara, novca, ali i zaštitnice od – epidemija.

Vjeruje se da su Koronu u dobi od 16 godina ubili Rimljani, vjerojatno na području današnje Sirije, zbog toga što nije skrivala kršćansku vjeru. Prema predaji, zavezana je za dvije savijene palme i potom rastrgana kad su egzekutori oslobodili debla palmi.


“Zbog toga je i zaštitnica drvosječa”, kaže Brigitte Falk, kustosica riznice u katedrali dodajući da je igra slučaja što je postala i zaštitnica od epidemija.

Vrlo rano se udala za rimskoga vojnika Viktora iz Sijene koji je s njom mučenički umro. Sveta Korona obilježava se 14. svibnja, a i njen suprug je proglašen svetim i štuje se kao sveti Viktor Sijenski.

Igra je slučaja i podudarnost u imenu mučenice i virusa. Virus je dobio ime korona zbog toga što pod mikroskopom izgleda kao da ima krunu, na latinskom coronu.

“Poput mnogih drugih svetaca, sv. Korona može biti izvor nade u ovim teškim vremenima”, kaže Falk.

Inače, nedavno je njemačka katedrala u Aachenu iz riznice izvukla relikvije sv. Korone. Krenuli su u pripremanje relikvijara kako bi ga izložili nakon što prođe pandemija koronavirusa. Njezine je relikvije u Aachen dopremio kralj Otto III. godine 997. i držane su u grobu u katedrali do 1911./1912. kada su premještene u relikvijar visok 93 centimetra i težak 98 kilograma.

Tag