Ostalo

Danas je Međunarodni dan sestrinstva

Međunarodni dan sestrinstva obilježava se 12. svibnja, na rođendan Florence Nightingale, engleske medicinske sestre koja se smatra utemeljiteljicom modernog sestrinstva. Florence Nightingale rođena je 1820. godine u Firenci. U ranoj mladosti pokazivala je zanimanje za pružanjem skrbi za bolesnika. Prepoznatljivost je stekla tijekom Krimskog rata, organizirajući zdravstvenu njegu za ranjene vojnike i provodeći obuku medicinskih sestara. Osnivanjem, prve škole za medicinske sestre, 1840. godine u Londonu, Florence Nightingale je postavila temelje profesionalne njege.

Razvoj organiziranog sestrinstva u Hrvatskoj započeo je 20-tih godina 20. stoljeća, u vrijeme kada je Hrvatskom harala tuberkuloza. Obzirom na sve veći broj bolesnika oboljelih od tuberkuloze, te sve veću potrebu za educiranim osobljem, 1921. godine je u Zagrebu otvorena Škola za sestre pomoćnice.

Kasnije su se, po uzoru, na nju diljem Hrvatske otvarale škole za medicinske sestre. Obrazovanje medicinskih sestara u Krapinsko zagorskoj županije započelo je 1992. godine u Srednjoj školi Bedekovčina, te su učenici tada prvi put dobili mogućnost završetka obrazovanja za zanimanje medicinska sestra/ medicinski tehničar unutar Županije.


Kroz ovih 100 godina hrvatsko sestrinstvo obilježili su usponi i padovi. Između 1927. i 1929. godine osnovana je prva sestrinska nacionalna udruga, danas poznata pod nazivom Hrvatska udruga medicinskih sestara. 1991. godine osnovan je Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara, a 2003. godine osnovana je i Hrvatska komora medicinskih sestara. Uz njih, su se osnovale i brojne stručne udruge, promijenilo se obrazovanje medicinskih sestara te su medicinske sestre dobile mogućnost završavanja poslijediplomskog doktorskog studija.

Svim medicinskim sestrama i tehničarima čestitamo Međunarodni dan sestrinstva!