Ostalo

Danas je 28.obljetnica VRO MASLENICA

Gardisti 4.gardijske brigade iz doline Neretve po povratku iz akcije Maslenica-obljavljeno u tadašnjoj Nedjeljnoj Dalmaciji

Na današnji dan 22.siječnja 1993.godine započela je vojno-redarstvena akcija Maslenica koja je imala za cilj spajanje cestovnom komunikacijom hrvatskog juga i sjevera koji je prekinut krajem 1991.godine nakon što je agresor srušio stari maslenički most. Nakon toga jedina poveznica Dalmacije sa kontinentalnom Hrvatskom odvijala se preko otoka Paga i trajekata Prizna-Žigljen.

U tri dana (22. – 25. siječnja) u snažnom naletu hrvatskih redarstvenih snaga i Hrvatske vojske oslobođena je cjelokupna tzv. “ružičasta zona” zadarskog zaleđa, područje sve do velebitskih visova Velike i Male Bobije, preko Rovanjske, Maslenice, petnaestak zadarskih sela, zadarska zračna luka i Novsko ždrilo. Četnici su doživjeli veliki poraz i bili su u potpunom rasulu: Obrovac je praktično već pao, bio napušten, a govorilo se kako se moglo ići sve do Knina.

Po okončanju napadne akcije uslijedile su dvomjesečne teške borbe gdje je neprijatelj svakodnevnim topničko-pješačkim napadima nastojao povratiti svoje položaje što mu nije uspjelo.


Ove godine Udruga veterana 4.gardijske brigade DNŽ, zbog aktualnih pandemijskih mjera neće organizirano ići na obilježavanje obljetnice kao ranijih godina.

Privremeni pontonski most na Novskom ždrilu nakon oslobođenja 1993.g.
Gardisti 4.gardijske brigade iz doline Neretve po povratku iz akcije Maslenica-obljavljeno u tadašnjoj Nedjeljnoj Dalmaciji