Grad i okolica

DAN GRADA Ipak je 30.!

Ovih dana po društvenim mrežama često se komentirala tema kako je nemoguće da je ovo 30. Dan Grada Ploča, jer uzmemo li datum kad se vratilo ime, 22. studenoga 1990., to bi opet bilo gotovo 33. Dan Grada. Odemo li u onu drugu krajnost pa se vodimo prvim spomenom grada i uhvatimo se 1387. godine, dolazimo do 636. rođendana, no nikako nismo mogli odogovoriti zašto je 30. No pitali smo i saznali.

Naime, dana 7. veljače 1993. godine održani su prvi lokalni izbori u Hrvatskoj na kojima su građani birali članove općinskih i gradskih vijeća, županijskih skupština i Gradske skupštine Grada Zagreba. Prvi su lokalni izbori uslijedili nakon donošenja novog Ustava RH 1990. godine te usvajanja niza zakona koji su tvorili okosnicu lokalne samouprave.

Koncem 1992. donijeti su prvi Zakon o lokalnoj samoupravi i upravi, Zakon o područjima županija, gradova i općina, Zakon o izboru članova predstavničkih tijela lokalnih jedinica, Zakon o Gradu Zagrebu te Zakon o izbornim jedinicama.


Podsjetimo, Zakonom o područjima iz 1992. ustrojeno je 20 županija, Grad Zagreb, kao posebna, upravna i teritorijalna cjelina s položajem županije te 70 gradova i 421 općina.

Nakon izbora, dana 22. travnja 1993. godine konstituirano je prvo Gradsko vijeće Grada Ploča. Na istoj sjednici izabran je gospodin Joško Damić za prvog gradonačelnika Grada Ploča u samostalnoj Republici Hrvatskoj, njegov zamjenik je bio gospodin Grgo Radoš. Prvi predsjednik Gradskog vijeća Grada Ploča, izabran je također na prvoj sjednici – gospodin Ratko Giljević dok je njegov zamjenik bio gospodin Josip Ižotić – tako da je ipak službeno 30. Dan Grada Ploča!

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi