Ostalo

Čudo u Pločanskoj krajini!

Svaki kraj obiluje svojim znamenitostima, ali i svojim posebnostima, detaljima zbog kojih se izdvajaju od nekoga ili nečega. Također, sve je više turista; koji u sklopu svog turističkog angažmana; traže upravo takve detalje, gotovo unikatne pojave, stvari ili zbivanja, zbog kojih se odlučuju na takva turistička putovanja. A sve veći broj turista u Pločanskoj krajini traže najkraću rutu do jedne stare kamene crkve. Naime, uz nju je vezana i jedna zanimljivost. No, krenimo redom.

Župa Staševica teritorijalno pripada Gradu Pločama u Dubrovačko – neretvanskoj županiji, a smještena je desetak kilometara sjeverno od samih Ploča. Obuhvaća široko područje koje se prije zvalo Pasičina. Samo područje naseljeno je još u dalekoj prošlosti, o čemu svjedoče i brojne prapovijesne gomile, stećci, nadgrobne ploče te ostaci starokršćanske bazilike svetog Anastazija (Staša), solinskog mučenika. Po toj izvedenici imena nazvano je i naselje Staševica. U toj župi smještena je i crkva svetog Jure na Pasičini izgrađena 1897. godine, ali se još 1733. godine spominje i prvoizgrađena istoimena crkvica. Crkva je obnovljena 1997. godine u prigodi stote obljetnice izgradnje postojeće crkve. Uz tu je crkvicu vezana i jedna posebnost, koja privlači mnogobrojne turiste, posebno one koji su upoznati s čitavom pričom.

Naime, 1962.godine veliki potres je pogodio Makarsko primorje i okolicu. Bio je to potres jačine 9 stupnjeva Mercallijeve ljestvice. O kako se razornom potresu radilo, svjedoči i podatak koji kaže kako je 1667.godine razorni potres koji je pogodio Dubrovnik, bio tek nešto jači, odnosno, imao je jačinu 10 stupnjeva Mercallijeve ljestvice. Još živući svjedoci potresa iz 1962.godine tvrde kako se tlo, nakon potresa, treslo još četrdesetak dana. Taj potres koji se dogodio 11.siječnja 1962.godine, u medijskom prostoru je poznat i kao “dan kada se Biokovo srušilo na Makarsku“.


Tada su se velike kamene gromade odvaljivale s čitavog područja Biokova i padale po kućama, cestama i nezaustavljivo rušile sve pred sobom. Jedna takva kamena gromada odvalila se s područja brda Rilić i zakotrljala prema crkvi svetog Jure u Pasičini. Radilo se o velikoj kamenoj gromadi teškoj nekoliko desetaka tona. Gromada se nezaustavljivo survala meljući sve pred sobom. Zaustavila se tek kod crkve svetog Jure, jedan centimetar od vanjskog zida. Jedan jedini centimetar!

Protivno svim zakonima fizike, kako tvrde oni koji pomnije izučavaju gibanja tijela, akceleraciju i ostale sile koje djeluju na tijelo u pokretu. Da ju je tolika kamena gromada zahvatila pri punoj brzini, od same crkve bi ostale tek ruševine. Na taj događaj podsjeća i kamena ploča s natpisom “Neobjašnjivo čudo“, koja je postavljena 2012.godine. Župnik u Staševici fra Vinko Prlić rado upoznaje znatiželjnike s pričom o kamenoj gromadi i potresu iz 1962.godine.

U ovim teškim ekonomskim vremenima, kada se u gospodarskom sektoru očekuju prava čuda, dobro dođe i ovo pločansko čudo, kao podsjetnik kako je sve moguće. A “Neobjašnjivo čudo“ kao i da samim svojim imenom zove u prigodni turistički obilazak. Stoga topla preporuka za sve one koji su željni zanimljivih posebnosti.

Tekst: dalmacijanews.hr
Foto: Ante Juroš