Grad i okolica

Crveni križ Ploče organizirao tečaj junior-spasilac

Gradsko društvo Crvenog križa Ploče, u suradnji s Hrvatskim Crvenim križom, u sklopu projekta „Sigurnost na vodi“, organizirao je tečaj junior-spasilac. Tečaj, u trajanju od tri dana, uspješno je prošlo 8 polaznika, učenika sedmih razreda OŠ „Vladimir Nazor“ Ploče.


Tečaj su vodili Tanja Marinković/ Služba spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja i Ivan Jurić/koordinator spasilačke službe Dubrovačko-neretvanske županije.

Tijekom spasilačkog obučavanja polaznici su uspješno svladali vještine u vodi (plivanje, ronjenje, samospašavanje, skokove, tegljenje utopljenika i tehnike spašavanja), zatim vještine koje budući spasioci moraju poznavati izvan vode (komunikaciju s radiostanicama, ručnim signalima i međunarodnom abecedom), ali i osnove pružanja prve pomoći kojima ih je podučila dr. Petra Rapić (postupke održavanja života, postavljanje u bočni položaj te zbrinjavanje rana i lomova).

Osim predavanja, polaznici tečaja praktični dio nastave odradili su na bazenu.
Nakon dva dana teoretske i praktične nastave, svi polaznici trećeg dana su uspješno položili teorijski i praktični dio ispita i time stekli diplome junior-spasilac.
Ovim tečajem pokušava se predočiti djeci prava slika o spasiocima kako bi se jednom kada postanu punoljetni mogli odgovorno baviti ovim zanimanjem.


“Pohvale svim sudionicima. Čestitamo im na uspješno položenom tečaju i želimo da, ako se nađu u situaciji za koju su obučeni, uspješno primjene usvojena znanja i vještine” – poručili su iz Crvenog križa Ploče.

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi