Grad i okolica

Četiri nova vozila hitne pomoći za Dubrovnik, Metković i Ploče

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić predao je u srijedu u Dubrovniku ravnatelju županijskog Zavoda za hitnu medicinu Luki Luliću ključeve četiri nova vozila hitne pomoći, ukupne vrijednosti oko 2,25 milijuna kuna, od kojih su dva namijenjena ispostavi u Dubrovniku, a po jedno u Metkoviću i Pločama.


Nabavu vozila je s 1,4 milijuna kuna financirala Dubrovačko-neretvanska županija, a sufinancirali su Zavod s 500 tisuća, Grad Metković s 200 tisuća i Grad Ploče sa 150 tisuća kuna.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić poručio je tom prilikom kako je cilj približiti se željenom standardu starosti voznog parka ne više od pet godina i s do 200 tisuća prijeđenih kilometara.

‘Trenutno smo negdje na sredini. Na sreću još uvijek nemamo problem s popunom liječnika, premda se toga bojimo zbog odlazaka na specijalizaciju’, rekao je Dobroslavić.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luka Lulić istaknuo je kako je svako novo vozilo dodatna vrijednost za ustanovu, jer jamči sigurnost i učinkovitost. 

‘Možemo reći da smo dobro pokriveni brojem, ali vozni park moramo obnavljati. Funkcionalna iskorištenost vozila je, prema propisima, pet godina starosti i 200 tisuća prijeđenih kilometara, nakon čega ih iz sigurnosnih razloga moramo mijenjati’, rekao je Lulić.

Objasnio je da su četiri nova vozila nešto skuplja od dosad nabavljanih, jer je riječ o furgonima s neovisnim ovjesom koji je posebno prilagođen ležećim pacijentima.

‘To je posebno bitno za stanovništvo doline Neretve, koji su od prve bolnice udaljeni više od sto kilometara. Uz to, dva su vozila namijenjena Dubrovniku, gdje je došlo vrijeme za obnovu voznog parka, koji je star više od osam godina’, napomenuo je Lulić.

Za 2020. godinu najavio je nabavu jednog vozila za otok Korčulu te jednog za Konavle. ‘Pritom ćemo nastojati uključiti lokalnu samoupravu u sufinanciranje projekta’, rekao je Lulić.

Zavod na području županije raspolaže s 25 vozila, a na devet punktova djeluje 40 T1 timova, koji uključuju liječnika, medicinsku sestru ili tehničara te vozača, kao i dva T2 tima, s medicinskim tehničarom i vozačem.

Izvor: tportal.hr

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi