Ostalo

Čestitamo svim vatrogascima: Sveti Florijan – zaštitnik vatrogasaca

vatrogasci / wikipedia

Povodom 4. svibnja, Svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca donosimo Vam tekst o firmi Vizir d.o.o., kojeg je pripremio naš stalni suradnik Branko Kulidžan Sana:

Prije 33 godine, daleke 1982. godine, u Luci Ploče je osnovana Profesionalna vatrogasna postrojba, koja je u to vrijeme djelovala kroz sektor Sigurnosti, a u sklopu posebnog odjela zaštite od požara sve do 1998. godine, dakle punih 16 godina. Preustrojom Luke Ploče osniva se tvrtka Vizir d.o.o. za zaštitu od požara na lučkom području, koju je osnovala Lučka uprava Ploče kao jedini vlasnik te nakon godinu dana prodaje udjel Luci Ploče d.d., kako je i dan danas. Postrojba je razvrstana u “1g” kategoriju, što znači vrlo visoki stupanj opasnosti, u kojoj svi djelatnici imaju odgovarajuću stručnu spremu i položene stručne ispite te permanentno dežurstvo tijekom 24 sata, podijeljeni uz 4 smjene. Uz potreban minimalan broj vatrogasaca – vozača po kategorizaciji ima i zapovjednike odjeljenja, zapovjednika postrojbe, njegovog zamjenika, referent zaštite od požara, dok tvrtkom Vizir d.o.o rukovodi direktor i njegov zamjenik, pri kome je i administrativno računovodstvena djelatnica.
Postrojba djeluje i radi isključivo na lučkom području i pruža usluge svim pravnim subjektima koji rade u tom području kao koncesionari. Opskrbljeni su minimalnom opremom koju traži ova kategorizacija, s tri vatrogasna vozila, pumpama i drugim spravama i opremom, kao i osobnom i skupnom vatrogasnom opremom za uspješno djelovanje vatrogasaca. Osim zaštite od požara i gašenja sudjeluju u tehničkim intervencijama (pranja lučkih površina, skladišta, strojeva, dizalica, ispumpavanja, odštopavanja), kao i na osiguranju brodova s lakozapaljivim tekućinama i specijalnim teretima. Tijekom godine imaju stotine tehničkih intervencija tek nekoliko manjih požara koji se registriraju, tako da sama specifičnost luke traži dosta rada na terenu uvježbavanjem za razne poslove koji ih očekuju. Svakodnevnim preventivnim obilascima objekata u Luci Ploče vatrogasci stanje uredno bilježe u za to odgovarajuće obrasce, gdje je mogućnost od požara svedena na minimum. Tako su posljednju zahtjevnu intervenciju imali 2012. godine, kada je došlo do požara na skladištu sipkih tereta, gdje je prije toga bio uskladišten šećer, a zapalile su se bile gumene trake – elevatori. Blagovremenom i brzom intervencijom uspješno je ugašen i lokaliziran požar na objektu koji je obilježen visokim požarnim opterećenjem.
Uspješno i korektno u skladu s propisima koji reguliraju područje zaštite od požara surađuju s ostalim vatrogasnim postrojbama na nivou grada, kao što su javna gradska postrojba i vatrogasna postrojba Naftnih terminala federacije.

Zaželimo im sretan praznik i što manje intervencija!!!


Foto: Wikipedia