Ostalo

Branitelji proslavili svoj dan-sugrađanima ponudili bogat program kroz druženje i sportska natjecanja

Bogatim višednevnim programom Udruga branitelja grada Ploča obilježila je svoj dan. Nizom sportskih natjecanja, u kojima su sudjlovali i građani Ploča, pločanski branitelji su počastili svoj grad aktivnostima koje su okupile velik broj ljudi.

Održan je tako turnir u plokanju u starom mjestu Franići, zatim natjecanje u bućanju, streljaštvu, malom nogometu.

U sklopu obilježavanja organizirali su branitelji i potezanje konopa, pikado natjecanje, a u dobrom društvu imalo se prilike i zakartati.


Onaj službeni, a ujedno i najintimniji dio proslave, svake je godine trenutak prisjećanja na sve pale prijatelje, one koji su, kako je don Petar na polaganju vijenaca rekao, „izgubili bitku i platili vlastitim životom danak naše slobode”.

Ove godine iznimno velik broj branitelja okupio se na svečanom polaganju vijenaca i paljenju svijeća za sve poginule hrvatske branitelje, na kojem je sudjelovao i gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić. Na centralnim spomen mjestima branitelji su tako položili cvijeće i plamenom svijeće prisjetili se svojih suboraca, a obred je pratila prigodna pjesma Pučkih pivača Rogotina. Posebno emotivnu blagoslovnu molitvu na svakom od tih mjesta održao je pločanski župnik don Petra Mikić, naglašavajući kako nije dovoljno cvijeće, svijeća i riječi hvale, već djela cijele zajednice, djela koja će pokazivati da žrtva naših branitelja nije bila uzaludna.

Gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić povodom ovog dana uputio je čestitku braniteljima, istaknuvši kako o danima ponosa i slave, danima strepnje, straha, ali i izrazite hrabrosti, treba govoriti i prenositi te vrijednosti našim mladima. „Jedino tako i na taj način i dalje će živjeti uspomena na djela onih koji su živote dali na oltar domovine i omogućili nam zajedno sa svim hrvatskim braniteljima slobodu koju danas živimo. Nikad ih nećemo i ne smiijemo zaboraviti”, u čestitci je naglasio gradonačelnik Vejić.

Važan dio obilježavanja Dana branitelja svake je godine svečana Euharistija, pa tako su se branitelji skupa sa svojim sugrađanima okupili u crkvi Kraljice Neba i Zemlje i zajedno slavili svetu misu u spomen na poginule suborce.

Svečanim domjenkom u restoranu Mornar, druženjem branitelja i uručivanjem priznanja, zaključena je proslava, koja je u danima trajanja okupila preko 300 sudionika.

Predsjednik Udruge branitelja grada Ploča Željko Čović ovom prigodom zahvalio se prvenstveno svim braniteljima, svima onima koji su bili dijelom ove proslave, svima njima koji tijekom cijele godine zajedničkim djelovanjem čine udrugu aktivnom i kompaktnom. Naglasio je i posebno zadovoljstvo prizorima zajedničkog druženja s građanima tijekom ovog obilježavanja. „Naši poginuli prijatelji zaslužili su da na ovaj Dan svatko od nas izgovori njihovo ime, zapali svijeću i tim plamenom oživi bar na trenutak one dane kad je samo hrabrošću i ljubavlju prema domovini ostvarena sloboda i pobjeda”.

Ove godine Udruga branitelja grada Ploča ugostila je i bicikliste iz Slavonskog broda, a gosti su uživali u druženju i obilasku grada.

Samu završnicu proslave Dana branitelja označila je koncertna večer na platou ispred pastoralnog centra crkve u Pločama, kada je u prekrasnoj atmosferi i otvoreno Pločansko ljeto izvedbama pjesama pločanskih izvođača.