Ostalo

Božidar Medak iz Komina u borbi za svoju didovinu

božidar medak by stanislav soldo / www.slobodnadalmacija.hr

Državno poljoprivredno zemljište na području Luke nakon propasti PIK-a Neretve postalo je predmet sporenja između općine Kula Norinska i grada Opuzena uglavnom uz razgraničenje granica lokalne uprave. Ministarstvo uprave RH u ovoj priči stalo je na stranu grada Opuzena pa je zemljište formalno-pravno teritorijalno pripalo Opuzenu, iako je većina bivših vlasnika toga zemljišta sa područja Kule Norinske i Komina, koji je u administrativnom obuhvatu grada Ploča.

Dok se lokalna uprava svađa čije su Luke, a Agencija za državno poljoprivredno zemljište, koja po novom skrbi za te državne parcele, niti ne zna u kakvom su stanju parcele, dio kojih je godinama uzurpiran u nelegalnom posjedu pojedinaca, mali obični ljudi godinama muku muče kako do svoje imovine koja im je oduzeta za vrijeme komunističke vladavine i predana poljoprivrednom mastodontu PIK-u Neretvi iz Opuzena.

Eksproprijacija
A mali čovjek koji je doveden pred zid jer ne može do svoje didovine je Božidar Medak iz Komina, umirovljeni građevinski inženjer, koji je radni vijek proveo u Sarajevu, a sada pod stare dane vratio se u svoj rodni Komin.


Obraćao se on na sve moguće adrese, prilagao dokumentaciju od zemljišta koje mu je oduzeto 1963. godine, odgovori su stizali ali rješenja problema nema ni na vidiku. Pred njime je hrpa papira kojima potkrjepljuje svoje tvrdnje. Ogorčen je na mjesni odbor Komin, grad Ploče, općinu Kula Norinska i Ministarstvo poljoprivrede, koji kako kaže čine save da se ovaj gorući problem nikada ne riješi.

– Neki kažu da sam ja lud. A ja im poručujem nisam i samo tražim svoju imovinu natrag. Ako treba umrijeti, neka umrem na svome – kaže Medak. Posljednjih desetak godina koje su obilježene borbom za povrat nepravedno oduzete imovine Božidar je postao teški invalid.

Sada nakon teškog moždanog udara vezan je za invalidska kolica i potpuno je ovisan o tuđoj pomoći i njezi, ali on se ne predaje. Iz kolica nastavlja borbu sa svoju zemlju.

– Obratio sam se Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske od kojega sam tražio svoje nekretnine. U odgovoru su mi napisali da su upoznati sa slučajem Luke i da pokušam s rješenjem o poništenju eksproprijacije doći do svoga zemljišta ili u postupku denacionalizacije. Da nije smiješno bilo bi tužno jer ja imam pravomoćno rješenje o poništenju eksproprijacije iz 2002. godine, koje im je dostavljeno, ogorčen je Medak, koji je ljut na državne institucije jer po njegovim riječima ne rade svoj posao.

Za koga vrijedi zakon
Posebno je ogorčen na općinu Kula Norinska, koja se kaže uknjižila na njegovo privatno vlasništvo.

– Postavljam pitanje kako se općina Kula Norinska uknjižila na područje Luke i zbog čega sprječava Geodetski zavod Split da iskolče čestice vlasništvo Kominjana, govori Medak, koji će svoju imovinu ako bude potrebno braniti pred sudom u Strasbourgu.

U ovoj zemlji očito ne vrijede isti zakoni za sve jer ima jednakih i jednakijih. Ako je Ustav RH zajamčio neporedivost privatnog vlasništva, kako ja ne mogu ući u posjed svoga zemljišta koje mi je nepravedno oduzeto.

Vrijede li zakoni RH u Lukama. Očito ne vrijede, zaključio je Božidar Medak.

Revizija upisa
Općina Kula Norinska nezakonito se uknjižila na osamdeset hektara državnog zemljišta na predjelu Luke, upozorio je Božidar Medak.

To se dogodilo prilikom nedavnog preoblikovanja zemljišnih knjiga, pa on poziva sve nadležne institucije da što prije izvrše reviziju upisa vlasništva u zemljišnu knjigu za predio Luke.

Tekst i foto: Stanislav Soldo
www.slobodnadalmacija.hr