Ostalo

BOŽIĆ BEZ KOLAČA? Poskupio maslac, med,.. orasi za 60 posto, a jabuke će za Božić biti skuplje 300 posto

Nešto se čudno događa s cijenama pojedinih namirnica koje bez obzira na inflaciju od samo 1,4 posto strahovito rastu.

Cijena maslaca je tako skočila za više od 50 posto i odmah valja reći poskupio je u cijeloj Europi, ali kao i obično najviše u Hrvatskoj. Istodobno strelovito rastu i cijene oraha, a jabuke su u odnosu na prošlu godinu poskupjele za 200 posto, a do Božića će biti i 300 posto. Urod jabuka, zbog hladne zime, ove godine pao je za više od dvije trećine.

Proizvođač jabuka Frane rekao je kako bi redovno trebali imati oko 100 do 120 tisuća tona jabuke, a ove godine bit će ih oko 30, najviše 40 tisuća tona i to lošije kvalitete. Pa će i cijena ove sočne voćke, biti jednako sočna. Prošle godine cijena je bila 5, 5 i pol kuna, a ove godine skoro 10.
Maslac je poskupio 50 do 80 posto u prosjeku, a radi se o veleprodajnim cijenama. No, razlozi poskupljenja maslaca s 20 na čak 80 kuna po kilogramu nisu klimatološki uvjeti, već zakonska regulativa, rast izvoza u Kinu i loš položaj mljekara.

U Hrvatskoj fali mlijeka, oko 50 posto mlijeka koje se tu prerađuje se uvozi. Tome pridodajemo da je u godinu dana mandarina poskupjela sa sedam na 10, krumpir sa pet na šest kuna. A od cijene 80 kuna po kilogramu oraha, pada se na stražnjicu i razmišlja prije odlaska u trgovinu.

No najgore tek dolazi. I jabuka i maslac još će poskupjeti i to pred blagdansku trpezu.

Procjenjuje se na razini EU da će oko Božića nedostajati oko 60 tisuća tona maslaca. Cijena će tada biti za još oko 20, 30 posto skuplja. Predbožićna kupovina tako će biti veliki udarac po džepu potrošača.

I cijena meda ide gore jer klimatološke promjene prepolovile su poupulaciju pčela, a bez pčela, nema ni meda, pa možemo reći – ne teče nam ni med, ni mlijeko, pišu vijesti.hr.