Ostalo

Bodovanje za upis u srednje škole pretvorilo se u kaos

Najprije je neuobičajeno dug ljetni rok za upis u prvi razred srednjih škola, koji će se ove godine protegnuti sve do kraja srpnja, izazvao revolt roditelja, učitelja i stručne javnosti, a sada ništa manje tenzije ne izazivaju i kriteriji upisa, prenosi Slobodna Dalmacija.

Iako su jučer počele prijave kandidata u Nacionalni informacijski sustav prijava i upisa u srednje škole, a time službeno i ljetni rok, roditelji još uvijek nemaju precizne informacije o tome što će se sve dodatno bodovati prilikom upisa.

Ukratko – od cijele jučerašnje prepiske s mjerodavnim institucijama sa sigurnošću možemo reći da na dodatne bodove s ovogodišnjih državnih natjecanja u znanju osmaši mogu zaboraviti. Ta su natjecanja, podsjetimo, ove godine zbog epidemije koronavirusa prekinuta u nas u ožujku, zbog toga nije provedena polovica županijskih natjecanja (njih 17), a kamoli državna.


Iako je od kraja travnja Inicijativa za povratak natjecanja učenika organizirala peticiju kojom se traži nastavak natjecanja, a za petak 5. lipnja, u podne, najavljuju i prosvjed na zagrebačkome Markovu trgu pod nazivom “Za natjecanja u znanju, protiv lijenosti uhljeba!”, ta se natjecanja prije upisa u srednje škole neće održati.

Naime, kako je potvrdila i resorna ministrica Blaženka Divjak, zaostala županijska te državna natjecanja u znanju najranije se mogu provesti tek – u rujnu ove godine.

– Agencija za odgoj i obrazovanje razmatra mogućnost nastavka održavanja natjecanja i smotri (AZOO organizira 34 natjecanja i smotri) tek od rujna. Kako do kraja nastavne godine 2019./2020. nema povratka učenika u škole, a tijekom lipnja i kolovoza održavaju se ispiti državne mature, natjecanja i smotre u školskoj godini 2019./2020. mogu se održati tek od rujna do prosinca 2020. ako to budu dopuštali epidemiološki uvjeti u Hrvatskoj – odgovorili su na naš upit iz te agencije.

To znači da dodatne bodove iz znanja (ili izravan upis) mogu ove godine ostvariti samo osmaši koji su prvo, drugo ili treće mjesto na državnim i međunarodnim natjecanjima u znanju ostvarili od 5. do 7. razreda ili na natjecanjima koja su “uspješno održana”.

No, tu dolazimo do sljedeće zavrzlame: ove godine prije korona-krize uspješno je održano nekoliko državnih natjecanja, i to iz sporta. Prema važećem Pravilniku o elementima i kriterijima za upis kandidata u prvi razred srednjih škola, “sportaši” na temelju tih rezultata mogu ostvariti od jednoga do tri dodatna boda (ovisno jesu li kao članovi ekipe osvojili prvo, drugo ili treće mjesto).

Iz Hrvatskog školskog sportskog saveza (HŠSS), nacionalnog saveza koji organizira natjecanja školskih sportskih društava, potvrdili su nam kako su tijekom siječnja, veljače i ožujka ove godine, prije obustave nastave u učionicama i odluka Nacionalnog stožera o prestanku svih natjecanja, sukladno donesenom vremeniku, uspjeli održati državna prvenstva u nekoliko sportova (plivanje, judo, šah, gimnastika, badminton i košarka).

Međutim, nakon odluke Nacionalnog kriznog stožera, od ožujka do danas nisu održana, primjerice, državna natjecanja u futsalu, rukometu, odbojci, stolnom tenisu, krosu, atletici te njih još nekoliko.

Kako kaže Ivan Dujić, glavni tajnik HŠSS-a, zbog održanih natjecanja između 250 i 300 djece ostvarilo je pravo na stjecanje dodatnih bodova za upis u srednje škole, a isto toliko nije.

– U ovim okolnostima, kada djeca predmetne nastave u osnovnim i srednjim školama nemaju nastavu u školi, kada školska godina u mnogim sredinama završava različito i kada govorimo o sportovima u kojima se ne može izbjeći kontakt između sudionika, nemamo uvjeta za nastavak natjecanja – kaže Ivan Dujić, koji je još jučer također iščekivao odluku Ministarstva o tome hoće li se “sportašima” priznavati bodovi za upis u srednju školu s ovogodišnjih održanih državnih natjecanja.

– Svjesni smo da će odluka, kakva god bila, ići na štetu jednoga dijela djece. Oni koji su se doista trudili i zasluženo osvojili pobjednička mjesta zaslužuju te bodove, ali mnogi zbog korone nisu ni dobili priliku i nisu u ravnopravnom položaju. Kakva god bila odluka Ministarstva, bit će nezadovoljnih i zbog toga nam je svima žao – ističe Dujić.

Iz Ministarstva obrazovanja u odgovoru koji su dostavili, da sve sažmemo, potvrdili su dakle kako će rezultati ovogodišnjih “uspješno provedenih državnih natjecanja” ipak biti vrednovani prilikom upisa u srednje škole. To znači da će samo jedan dio djece sportaša ostvariti pravo na bodove, a drugi koji nisu imali sreće da se ta natjecanja održe prije korona-krize neće, jednako kao što to neće moći djeca koja nisu imala prilike završiti na državnim natjecanjima u znanju.

– Osim što su upisi u srednje škole ove godine nepotrebno razvučeni preko svake mjere na čak dva mjeseca, ne bi smjelo biti diskriminacije u dodatnim bodovima. Žao mi je što se nije našlo načina da se natjecanja u znanju održe online ili na neki drugi način, a vjerujem da su se povratkom učenika razredne nastave u svibnju mogli pronaći načini i za nastavak natjecanja – komentirala je takve odluke Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja.