Ostalo

Bili su prvi: Na današnji dan je osnovana 1. satnija mornaričko-desantnog pješaštva HV-a

Dana 5. listopada ove godine navršava se 26 godina od osnivanja 1. satnije mornaričko-desantnog pješaštva HV-a, odnosno HRM-a u sklopu Ratne luke u Pločama.

Bila je to prva postrojba koju je utemeljila Hrvatska ratna mornarica prema zapovijedi zapovjednika admirala Letice od 28. rujna 1991., a ujedno je to bila prva postrojba ročnih vojnika HV-a. Okosnicu nove postrojbe činio je vod interventne satnije Narodne zaštite, koji se obučavao u Gradcu. U njegovu sastavu ustrojena je prva postrojba Vojne policije u HRM-u, čiji je zapovjednik bio Denis Jelčić. Diverzantsku desetinu vodio je Željko Doko, dok je Željko Matković bio na čelu desetine pješaštva.

Postrojba je bila sastavljena od 48 novaka s područja općine Ploče, generacije 1971., 1972. i 1973. godine nakon poziva Ureda za obranu. Svečanu prisegu prvi hrvatski ročnici dali su u Pločama 8. prosinca 1991. godine. Za prvog zapovjednika imenovan je zastavnik Vlaho Orepić. Zapovjednici vodova bili su: 1. vod Željko Matković, 2. vod Martin Nikolac i 3. vod Željko Nikolac Galac. Novoosnovana postrojba bila je smještena u vojarni „Sidrište“ koju je tih prvih dana listopada blagoslovio pločanski župnik don Petar Mikić, a zanimljivo je istaknuti da je to prva blagoslovljena vojarna u RH.


“Nemojte paliti tuđe kuće, nemojte rušiti tuđe crkve, nemojte zatirati tuđe grobova kao oni što su na ovome mjestu bili prije vas. Budite ponosni hrvatski vojnici”, rekao im je tada don Mikić, a tih „zapovijedi“ mladi ročnici držali su se cijelo vrijeme služenja Domovini.

Nažalost, 4. studenoga 1991., tijekom izvršavanja zadaće, pogiba pripadnik ove postrojbe Zvonko Dropulić, a nakon teške bolesti 25. prosinca 2003. preminuo je i njihov drugi pripadnik – Ernest Lutman. Kroz ratnu 1992. godinu postrojba je djelovala na području južnog bojišta, od Šipana i Stona do Bistrine, gdje su izvršavali zapovijedi nadređenih. Nakon odsluženja vojnog roka prvi hrvatski ročnici nastavili su braniti domovinu u pričuvnim i profesionalnim postrojbama HV-a, a mnogi od njih i danas su u sastavu Oružanih snaga RH. Treba naglasiti da je dio pripadnika ove postrojbe dao i svoj doprinos u misijama NATO-a na Golanu i Afganistanu.

Prvi hrvatski ročnici danas su okupljeni u Udruzi „Prvi hrvatski ročnik – Ploče“, čiji je cilj bio i rješavanje statusa priznanja da su uistinu oni prvi ročnici u Republici Hrvatskoj. Konačno je ovim mladim ljudima koji su se uključili u obranu domovine priznanje stiglo 14. travnja 2014. godine od tadašnjeg predsjednika RH, priznanje koje su dugo čekali i zaslužili. Sadašnji pripadnici Udruge „Prvi hrvatski ročnik“, a tada 1991. godine novaci 1. satnije mornaričko-desantnog pješaštva HRM-a (1. SMDP HRM ) bili su uistinu prvi ročnici u sastavu Hrvatske vojske od 5. listopada 1991. do 4. kolovoza 1992. godine.

Prvi hrvatski ročnici bili su : Josip Barbir, Joško Barbir, Robert Barbir, Zvonimir Batinović, Ante Beader, Perica Bebić, Nediljko Bogunović, Tomislav Borić, Zlatko Bošković, Frano Božić, Jurica Butigan, Zvonimir Dropulić (poginuo), Valter Dugandžić, Leo Franić, Zoran Franić, Marijo Gradac, Goran Grbavac, Toni Grgurinović, Dragan Jelčić, Vjekoslav Jerković, Joško Jovica, Ivica Juračić, Darko Kačić – Miošić, Mario Korljan, Nedjeljko Kušurin, Ernesto Lutman (umro), Ante Marinović, Romano Marinović, Zoran Marinović, Damir Marković, Dragan Martić, Ivo Medak, Tomislav Medak, Mate Ostojić, Vedran Perić, Andrej Puljan, Matko Radonić, Mate Roso, Matko Sinković, Mario Stanković, Mario Šetka, Marinko Štrbić, Ozren Štrbić, Damir Šunjić, Slaven Šunjić, Dalibor Tomašević, Stašek Veža, Dario Žderić i Jurica Žderić.

Izvor: Vojna Povijest/Večernji list

Možda ti se sviđa

Ostalo

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Ostalo

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi