Ostalo

„Beyond The Limits With Learning“ – pločanski učenici na mobilnosti u Turskoj!

U sklopu Erasmus+ projekta  „Beyond The Limits With Learning“ učenici osmih razreda naše osnovne škole: Dario Kandić, Tea Kvesić, Roko Pavlović i Sanja Stamenković odradili su prvu projektnu učeničku mobilnost te posjetili turski grad Balikesir i njihovu školu Albay Cafer Tayyar Nuran Oğuz Ortaokulu. Mobilnost je trajala u razdoblju od 18. do 23. listopada 2021.

Učenici su u posjet išli u pratnji učiteljica Monike Bušurelo i Ivane Pudar Pećar. Tema mobilnosti bila je Effective use of technology (Učinkovita uporaba tehnologije).

Učenici su, zajedno s učenicima i učiteljima drugih partnerskih škola (Poljska, Sjeverna Makedonija, Slovačka) sudjelovali u organiziranim aktivnostima škole domaćina. Prvi dan je planiran za putovanje. Putovalo se avionom do Istanbula, zatim organiziranim prijevozom do Balikesira.


Drugi dan je organiziran program dobrodošlice, prezentacije zemalja, upoznavanje i razgovor učenika. Domaćini su predstavili nacionalni ples – Zeybek, turski narodni ples karakterističan za zapadnu, srednju i južnu Anatoliju. U popodnevnim satima, pomoću Kahoot kviza, provjeravalo se poznavanje i osobitosti zemalja partnera te se detaljnije informiralo sudionike o Erasmus+ projektima.

Naš Dario osvojio je drugo mjesto! Učenike i učitelje partnerskih škola primio je i pozdravio gradonačelnik Balikesira. Nakon toga učenici i učitelji sudjelovali su u radionici keramičke glazure. Svaki sudionik dekorirao je vlastiti keramički tanjur koji je ostao kao originalni suvenir svim sudionicima.

Sljedeći dan organiziran je kulturni posjet Ayvaliku i otoku Cundi. Učenici i učitelji obišli su znamenitosti toga kraja, krstarili Egejskim morem i otkrili brojne zanimljivosti.

Četvrti dan učenici su imali radionice „Smart bord applications“, „Virtual reality“ i  „3D design“. Razgovaralo se i o integraciji IKT vještina u školski kurikulum. Kako bi učenici pokazali svoje vještine u korištenju tehnologije u nastavi, izrađivali su digitalne plakate o kulturnim znamenitostima koje su posjetili. Popodnevni sati bili su rezervirani za radionicu robotike. Učenici su, nakon radionice, imali natjecanje u korištenju robota. Naša Tea osvojila je prvo mjesto!

Peti dan planiran je za kulturni posjet Selçuku i antičkom gradu Efezu. Bila je to prilika za obilazak jednog od 7 svjetskih čuda – Artemidinog hrama u Efezu. Imali su priliku vidjeti i kuću Blažene Djevice Marije, kuću u kojoj je Marija proživjela posljednje godine svoga života. Na povratku učenici su rješavali kviz o sigurnosti na internetu te su razmjenjivali iskustva vezana za uporabu društvenih mreža.

Šesti dan planiran je za povratak kući. Cijeli tim sretno je stigao kući pun pozitivnih dojmova i nezaboravnih uspomena.

Putovanje i program odvijali su se uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Cijela mobilnost u potpunosti je financirana sredstvima Europske unije.

Tekst i foto: Osnovna škola “Vladimir Nazor” Ploče