Ostalo

BEROŠ 39 novozaraženih, 14 pacijenata na respiratoru, jedan i u Dubrovniku

U Hrvatskoj je potvrđeno 39 novozaraženih od coronavirusa – rekao je na konferenciji za novinare ministar Vili Beroš. Ukupno je u Hrvatskoj potvrđenen 481 slučaj zaraze dok je na respiratoru ukupno 14 pacijenata, od čega je jedan i u Dubrovniku.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kaže kako je dobni prosjek zaraženih 49 godina. Više od 18.600 ljudi je u samoizolaciji, a intenzivno se nadzire 2437 kontakata. Ukupno je u cijeloj Hrvatskoj 546 zdravstvenih djelatnika koji su u samoizolaciji.

Svi zdravstveni djelatnici u KBC-u Sestre milosrdnice koji su bili u kontaktu sa zaraženim pacijentom, negativni su na koronavirus, otkrio je Beroš.


Ozdravila su 22 pacijenta, usporen je eksponencijalni rast. “Mi smo pet dana iza Italije, naš prvi slučaj je pet dana iza njihovog. Naša dinamika je puno drugačija, naša krivulja nije tako strma”, “, rekao je Beroš.

Oko 80 posto pacijenata koji su na respiratoru imaju kronične bolesti što je u skladu u onim što je poznati u svijetu. Prosjek je oko 61-62 godine jer mi imamo većinu zaraženih mlađe srednje dobi. To je očekivano jer sad očekujemo da će biti više zaraženih starije životne dobi pa će i taj prosjek biti veći, kaže ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ Alemka Markotić.

Jučer smo dobili od epidemioloških službi potvrdu da imamo prva dva slučaja policijskih službenika koji su zaraženo koronavirusom. Ali, moram istaknuti da su naši službenici, zajedno sa zdravstvenim djelatnicima, u najizloženiji pa smo radili redovite testove, rekao je glavni ravnatelj policije Nikola Milina.