Ostalo

Autocesta Ploče-Vrgorac mogla bi ostati bez struje: “Maknite dalekovod s mog posjeda!”

Hrvatske autoceste još uvijek nisu razriješile problem s dalekovodom u naselju Škulja kod Vrgorca, gdje mjesecima prosvjeduje Joško Šalinović. On traži da se dalekovod hitno ukloni s njegova posjeda, pa i pod cijenu da autocesta na dionici Ploče-Vrgorac ostane bez napajanja električnom energijom.

Jošku Šalinoviću izgradili su trafostanicu uz kuću, a preko kuće na nekih pet metara visine rastegnuli kabel pa zbog zračenja, prema hrvatskim zakonima, kuća nije za stanovanje. Žice 110 KW dalekovoda Ploče-Vrgorac doslovno su iznad njegove glave, pa objekt nije za normalno življenje, već po propisima i zakonima može poslužiti jedino kao skladište. Tako obitelj živi godinama u strahu od bolesti, tražeći uzaludno pravdu pred hrvatskim sudstvom.

Joško je ogorčen na pravosudni sustav, koji, kako sam kaže, ne štiti maloga čovjeka, već krupni kapital, u ovom slučaju Hrvatske autoceste, HEP i Grad Vrgorac, koji su se, po njegovim riječima, udružili u kriminalnu organizaciju.


Šalinović nam pojašnjava da su električni stupovi i vodovi bili predviđeni drugom trasom, što potkrepljuje izvatkom iz Prostornog plana grada Vrgorca i katastarskim planovima. Međutim, spregom političko-gospodarskih lobija, trasa je premještena preko njegove kuće da bi te druge parcele ostale slobodne za stambenu izgradnju.
Obraćao se na adrese svih nadležnih institucija, ali odgovora nije dobio.

Posebno je ogorčen na lokalnu vlast Grada Vrgorca od koje je i potaknut problem. Naime, Gradsko vijeće Vrgorca usvojilo je izmjene prostornog plana, kojim je dopušteno graditi trafostanicu uz kuću. Protiv desetak osoba, koje smatra odgovornima za nerješavanje ovog problema, a za koje tvrdi da su se udružili kako bi trafostanicu i električne vodove usmjerili preko njegove obiteljske kuće, podnio je kaznenu prijavu USKOK-u. Mogli su oni okrenuti dalekovod na drugu stranu, ali nisu htjeli – kazuje Joško.

– Mene na zanima visoka politika, ni Linić ni Milanović, već rješenje moga problema – odrješit je Joško Šalinović, koji naglašava da su dalekovod i trafostanica izgrađeni na temelju krivotvorene građevinske dozvole, jer je krivotvoren prostorni plan da bi autocesta dobila struju.

– Kada dignu dalekovode, ja znam da autocesta neće imati struju, ali to nije moja stvar. Neka o tome vodi brigu netko drugi. Ja samo želim normalno živjeti u svome domu. Moja kuća ima sve uredne papire, i dozvole, upisana je u zemljišne knjige i katastar – kazuje.

Kako ću ja nadograđivati svoju kuću, tko će mi dati suglasnost za podizanje kata. Kada ja podignem kat, do dalekovoda će biti samo dva metra. I ja odem u Ministarstvo graditeljstva gdje mi kažu da lažem, da to nije tako, a svatko tko dođe, može se uvjeriti da ja istinu govorim. U HEP-u kažu da nisu krivi oni, već Grad Vrgorac, u Gradu kažu da su krivci HEP i HAC, a ja ih javno pitam tko je dao građevinsku dozvolu za dalekovod i trafostanicu – ogorčen je Šalinović.

– Pitanje svih pitanja ovoga moga slučaja je tko je krivotvorio građevinsku dozvolu za dalekovod i trafostanicu i tko je dao suglasnost na taj nevažeći dokument po kojemu se gradilo. O tome sam svu dokumentaciju predao USKOK-u u Zagrebu – zaključuje Šalinović, koji je ogorčen na hrvatski pravosudni sustav i državne institucije.

Problem dalekovoda i trafostanice u Škulji ne rješava se već treću godinu. Zbog svega najviše trpi Joško Šalinović koji ne može normalno živjeti u svojoj obiteljskoj kući, a gubitnici će biti i u Hrvatskim autocestama, jer ako se dalekovod i trafostanica premjeste, autocesta Ploče-Vrgorac ostat će bez napajanja električnom energijom.

Stanislav SOLDO
slobodnadalmacija.hr