Grad i okolica

ARHITEKTURA Uspješna arhitektica Iva Martinis o novom projektu u Pločama

Arhitektica iz Zagreba ispričala je za super1.telegram.hr sve o recentnom projektu u Pločama, ali i o javnim natječajima, novim generacijama te arhitekturi u Hrvatskoj

“Najviše volim raditi javne natječaje, to je naravno uvijek rizik, vrlo rijetko upali, ali je najčišći oblik bavljenja projektiranjem i dobivanja posla. Postoji jasan zadatak i rezultat uložene timske energije. Općenito volim rane faze projektiranja, kad se još ne uplete zbilja, a u posljednje vrijeme si volim sama zadati projektni zadatak, primjerice kuću s nekim naslovom” započela je priču mlada arhitektica Iva Martinis koja je zaslužna za novi, suvremeni projekt interijera poslovnog prostora javne zdravstvene ustanove u Pločama, a koji vam upravo predstavljamo. Naime, javila se na javnu nabavu i dobila posao na kojem je poslije intenzivno radila neko vrijeme.

“Nažalost, velik se dio projektantskih zadataka, ne samo u javnoj sferi, već i privatnoj, dodjeljuje prema najnižoj ponudi, radi čega je suvremeni prostor oko nas takav kakav je – nepromišljen i bezidejan, uz rijetke pozitivne bliceve” objašnjava 33-godišnja arhitektica iz Zagreba generalno stanje u domeni struke, a koja se inače od završetka Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu bavi arhitekturom kako u praksi, tako i u nastavi na fakultetu.

Što se tiče izazovnog projekta u Pločama, prisjeća se kako je kad je prvi put odlazila ondje u obilazak ušla zapravo u jedan bezizražajan prostor koji je imao vrlo lijepu glavnu prostoriju kvadratičnog tlocrta koja se čitavom jednom stijenom orijentira na šetnicu, barke i more.


“Taj prostor sam prepolovila visokim ormarom na šalter-salu i urede. U šalter sali se dogodio jedan veliki obli pult kao pozitiv, i dvije niše za čekanje kao negativ. Urede u pozadini sam isto prepolovila ormarom putem kojeg su i tajno povezani. Prostor je dalje premjeren i pikseliziran vertikalnim frontama ormara, rasterom stropa, klinker pločicama. Sve se duplira u velikoj zrcalnoj stijeni u poleđini prostora iza kojeg se skrivaju pomoćni prostori” objašnjava Iva intervencije projekta kojeg je zamislila i uspješno realizirala, a grad Ploče dobio jedan suvremeni prostor javne zdravstvene ustanove koji je svojom pojavom ugodno iznenadio kako njegove zaposlenike, tako i svakodnevne korisnike.

Iako zadatak nije bio nimalo jednostavan, Iva ističe kako je u cijelom procesu imala veliku podršku investitora, korisnika i izvođača, tako da je projekt gotovo u cijelosti izveden kako je i izvorno zamišljen.

“Kako je nedavno pušten u funkciju, reakcije posjetitelja se čekaju. Činjenica je da ljudi ne vole promjene, ali ako su pozitivne onda ih s vremenom prigrle. Lijepo je kad prostor mijenja ljude i navike nabolje” objašnjava 33-godišnja arhitektica koja kaže da joj je teško samu sebe opisati, ali kad već mora da bi rekla da se jako voli družiti i zezati, ali i da jako voli svoj posao sa svim njegovim osobinama u kojem zbilja uživa i kojem je posve predana.

“Otkako sam u praksi, a to sad već broji osam godina, doživjela sam raznolike poslovne kombinacije. Najviše sam naučila radeći u Studiju UP kod Lee Pelivan i Tome Plejića, s njima i danas povremeno surađujem. S kolegama Nikom Dželalijom i Krešimirom Renićem sam jedno vrijeme dijelila ured Onda Arhitektura nakon što smo osvojili nekoliko nagrada na javnim arhitektonskim natječajima. I danas sam s njima povezana i rado se družimo. U međuvremenu sam osnovala i imam vlastiti ured Arhitektura Martinis, a paralelno predajem i na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na katedri za arhitektonsko projektiranje i naravno, povremeno surađujem s kolegama.

“Mislim da je dosta kompleksno baviti se ovim poslom ako nisi spreman na određene kompromise, to je disciplina koja ti se uvuče u sve pore života, što je istovremeno vrlo lijepo i iscrpljujuće” priča Iva dalje koju pitam koliko je danas teško ili nije biti arhitekt(ica) u Hrvatskoj. Dodaje da je pritom jako važno biti autentičan, iskren, hrabar, ali i da je važno slušati investitore, slušati sebe i kolege s kojima biraš raditi, zadržati pozitivan stav. To sve iziskuje puno samokontrole i treninga.

foto: Robert Leš

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi