Ostalo

Arheološki susreti na satu povijesti

arheološki susreti u osnovnoj školi

„Arheološki susreti“ su program popularizacije arheologije u okviru izvannastavnih školskih aktivnosti koje Arheološki muzej u Zagrebu provodi od 2014. godine i nastavlja u tekućoj 2015. godini. U sklopu tog projekta zaposlenici Arheološkog muzeja u Zagrebu posjećuju po jednu školu u svakoj županiji i u gradu Zagrebu te učenicima viših razreda osnovne škole, ali i srednjoškolcima, drže predavanje o arheologiji općenito s naglaskom na arheologiju njihove županije. Upravo je naša škola izabrana kao predstavnica Dubrovačko-neretvanske županije. Glavni cilj ovih susreta je osnivanje školske arheološke sekcije kao i uvođenje arheologije kao izvannastavne aktivnosti u osnovnim i srednjim školama.

Partner Arheološkog muzeja u Zagrebu u programu „Arheološki susreti“ je National Geographic Hrvatska.

U sklopu ovog programa arheolozi Anja Bertol i Ozren Domiter iz Zagrebačkog Arheološkog muzeja posjetili su učenike 5. b razreda naše škole na nastavi povijesti s nastavnicom Adrianom Kostanić Burić i održali im predavanje o arheologiji općenito. Pridružio im se i ravnatelj Arheološkog muzeja Narona, Toni Glučina, te im prezentirao arheološka nalazišta njihove okolice, s posebnim naglaskom na istoimeni lokalitet.


Program Arheoloških susreta usmjeren je na poticanje aktivnih oblika učenja putem istraživačke aktivnosti, čime se potiče kritički pristup i razvijanje znanstvenog pogleda na svijet.

Učenici su bili izrazito zainteresirani i aktivni u razgovoru s arheolozima. Imali su prilike vidjeti i neke od replika poznatih antičkih nalaza. Među gostujućim arheolozima prepoznali su i glumca iz naših brojnih popularnih televizijskih serija, koji je rado učenicima, uz korisne povijesne materijale podijelio i autograme.

Tekst i fotografije: os-vnazor-ploce.skole.hr