Ostalo

Apel HGSS-a na sve avanturiste željne adrenalina i penjanja

Ljetno lijepo vrijeme, dugi dani, ljudi željni avanture i povoljno dostupna oprema navode HGSS da upozore na obavezne procedure prilikom penjanja po stijenama.

Avanturisti i zaljubljenici u penjanje morali bi poštovati sljedeće:

ALPNISTIČKI ILI SPORTSKO-PENJAČKI TEČAJ ILI ŠKOLA
Pohađanjem odgovarajuće škole ne preskaču se početniče stepenice. Iskusni voditelji i instruktori nauče početnike temeljima na kojih se, daljnjim treniranjem i penjanjem, nadograđuje iskustvo. Takav slijed vodi ka sigurnijem i ljepšem uživanju u stijenama. Osim penjanju, početnici se nauče o planinarstvu, orijentaciji, prehrani u prirodi i prvoj pomoći.


POSJEDOVANJE ODGOVARAJUĆE OPREME
Na temeljno školovanje nastavlja se ulaganje u sigurnu i certificiranu opremu. Bez sigurne opreme nema ni sigurnog uspona. Osim tehničke opreme ova točka podrazumijeva i odgovarajuću obuću i odjeću koja je potrebna u prirodi.

PRAVILNA PRIMJENA OPREME
Osim školovanjem, pravilna primjena opreme osigurava se treningom, stalnim učenjem i čestom primjenom. Ne dovedite se u situaciju da ste opremu zaboravili ili da je ne znate pravilno koristiti.

KORIŠTENJE KACIGE
Kaciga glavu čuva. Apeliramo na sve penjače da koriste kacige jer osim što štite prilikom pada u stijene one štite i od padajućih predmeta.

PRAĆENJE VREMENSKE PROGNOZE
Odlazak na penjanje često može početi po lijepom i sunčanom vremenu, a završiti hladnim pljuskom. Stoga praćenje prognoze znači bolju organizaciju uspona.

Na kraju apel svim avanturistima koji s plaže odluče otići na „obližnju“ planinu:
OPREMITE SE KVALITETNO, INFORMIRAJTE SE, NE PRECIJENITE SE, PONESITE DOVOLJNO VODE I ZAPAMTITE BROJ 112.

Možda ti se sviđa

Ostalo

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Ostalo

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi