Grad i okolica

Andrea i Mario vratili su se iz Zagreba u Ploče: “Obožavamo turistima iz cijelog svijeta otkrivati ljepote ovog netaknutog raja”

U južnom dijelu Hrvatske, tamo gdje se susreću kristalno čisto Jadransko more, netaknuta priroda, zelena rijeka Neretva i očaravajuća Baćinska jezera, žive Andrea i Mario, mladi par čija je kreativnost posljednjih nekoliko godina osvježila lokalnu turističku scenu. Ovo dvoje zaljubljenika u prirodu i avanturu započelo je svoju životnu priču u vrtlogu grada Zagreba, gdje su oboje tragali za ostvarenjem svojih snova. Dok je Andrea diplomirala na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Mario je brusio svoje znanje studirajući novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti i Informacijske tehnologije na TVZ-u, piše portal Putni Kofer.


U metropoli su proveli cijelo desetljeće, ali ubrzani ritam života i duga vožnja svakodnevno do posla nisu im pružali željenu kvalitetu života. Danas rade ono što najviše vole – fotografiraju, bave se video produkcijom, planinarenjem, izletima i vođenim kajak turama na prekrasnim Baćinskim jezerima, gdje smo ih uhvatili na kratkom predahu i s njima razgovarali o prirodi, aktivnostima koje nude turistima, životu i povratku u svoj rodni kraj.

OTKRIVANJE SKRIVENIH LJEPOTA BAĆINSKIH JEZERA: PRIČA DVOJE ZALJUBLJENIKA U PRIRODU

“Naravno, Zagreb je nevjerojatno mjesto i nudi brojne mogućnosti, ali postojala je velika razlika u kvaliteti života između metropole i ovog prekrasnog mirnog kraja”, ističe Mario dok nam prepričava njihovu odluku o povratku u rodno Ploče. “Oboje dijelimo strast prema prirodi i outdoor aktivnostima, tako da je povratak ovamo bio logičan odabir. Odrasli smo uz more i naša duša jednostavno pripada ovom području.”

Još dok su bili u Zagrebu, zaljubljeni u fotografiju i želeći se vratiti svojem rodnom kraju, kupili su dron, tada rijetku pojavu, i počeli fotografirati iz zraka. Uz to, uskoro su se upustili u organiziranje izleta na Baćinskim jezerima, koja se nalaze tik uz obalu Jadranskog mora. Kupili su desetak kajaka i to je bio ključni trenutak koji je pokrenuo njihovu jedinstvenu priču.

“Spajanje fotografije s avanturističkim aktivnostima bilo je pun pogodak za nas. Osjetili smo da je to ono što želimo raditi”, kaže Andrea. “Kreirali smo vlastitu web stranicu, osmislili cijeli dizajn, marljivo radili na marketingu, i sve je polako krenulo.”

Njihova strast i predanost donijeli su im uspjeh i prepoznatljivost na lokalnom turističkom tržištu. Njihov blog Life and Ventures postao je vodič za otkrivanje skrivenih ljepota Baćinskih jezera, a fotografski radovi i videozapisi privukli su pažnju kako lokalnih entuzijasta, tako i turista iz cijele Hrvatske.

GOSTI IM DOLAZE IZ CIJELOG SVIJETA I UVIJEK SE RADO VRAĆAJU

“Uglavnom radimo vođene ture, gdje nas prate znatiželjni gosti kojima pričamo o povijesti jezera i zanimljivim mjestima”, otkriva Andrea. “Veslamo s njima, otkrivamo skrivene kutke i mjesta koja nisu ni na Google mapsu. To je pravi doživljaj, a oduševljeni turisti često se vraćaju kako bi ponovno uživali u ljepotama Baćinskih jezera.”

Njihovi gosti većinom dolaze iz zapadnih zemalja, uključujući i Amerikance, koji pronalaze ovaj magični kutak putem interneta i društvenih mreža. “Baćinska jezera nisu još toliko poznata, pa kada putnici tragaju za avanturom na kajaku, naiđu na nas i znatiželjno se upute prema ovom skrivenom dragulju”, nadovezuje se Mario.

Oduševljenje turista ovdje ne poznaje granice. “Gosti koji dođu na naše ture dožive nevjerojatnu tišinu i mir, bez gužvi i buke koji su prisutni na obližnjim plažama. Okruženi smo prekrasnom prirodom, pjevom ptica i zelenilom koje opušta i smiruje dušu”, kaže Andrea s osmijehom.

Naše kajak ture obuhvaćaju upoznavanje s lokalnom poviješću, bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta te zanimljivostima kao što su podzemni tuneli i bunkeri iz prošlih vremena. “Svako jezero ima svoj jedinstveni karakter i boju, od tajanstvenih crnih do nježnih svjetlozelenih i modrih nijansi, što podsjeća na tropske Karibe”, ističe Mario.

Ptice koje obitavaju na ovom području često se pridruže turistima na njihovim kajak avanturama, leteći iznad njihovih glava i pružajući im posebno iskustvo. “Svaka tura donosi novo otkriće i povezivanje s prirodom na način koji ostavlja neizbrisiv trag”, dodaje Andrea.

KAJAK AVANTURA ZAPOČINJE NA PLAŽI U PERAČKOM BLATU

Početak ture započinje na plaži u Peračkom Blatu, gdje se uz kratku priču o okolnim znamenitostima i Baćinskim jezerima, turisti upoznaju s cijelim područjem. Tada slijedi posjet izvoru Očuša, gdje gosti mogu uživati u osvježavajućem kupanju u hladnoj vodi. Vožnja kroz prekrasna jezera nastavlja se, a stajanja u beach baru, uz kupanje i opuštanje, upotpunjuju nezaboravno iskustvo. Cijela tura traje oko tri sata.

Slažu se i Andrea i Mario da je njihova ljubav prema ovom području i ljepotama Baćinskih jezera ono što ih pokreće i čini njihov posao izuzetno ispunjavajućim. Njihove vođene ture su pravi magnet za putnike željne neotkrivenih prirodnih blaga, a otkrivanje ovog skrivenog raja uistinu je posebno iskustvo koje se pamti.

“Moj put prema ovome nije bio planiran. Nakon što sam radio jednu sezonu kao vodič za rafting i kajake na Zrmanji, shvatio sam da je potencijal za slične aktivnosti u okolici grada Ploča ogroman”, pojašnjava Mario. “Ta prekrasna Baćinska jezera su nudila nevjerojatne mogućnosti za aktivan odmor, ali bilo je malo ponude. Znao sam da ovdje postoji neograničen potencijal, čak i da deset agencija radi na ovom području, svi bi imali dovoljno posla.”

udući da su jedini nudili ture kajakom na Baćinskim jezerima, Andrea i Mario su prepoznali važnost zajedničkog rada s drugim lokalnim entuzijastima. “Suprotno očekivanjima, podržavamo i surađujemo s drugima koji se bave sličnim poslom u našem kraju. Jedinstvenost naše ponude je u tome što se fokusiramo na kajak, dok naš sugrađanin Ivan Đelmić posjetiteljima nudi SUP daske i bicikle”, naglašava Mario. “Važno nam je da svi zajedno promičemo ljepote našeg kraja.”

U PANDEMIJI SU OTVORILI BLOG I SNIMALI VIDEE KOJI SU OSVOJILI HRVATSKU

Kroz izazovno razdoblje pandemije, Andrea i Mario su odlučili iskoristiti vrijeme za stvaranje dodatne vrijednosti i prezentaciju njihove ljubavi prema ovom području. “U korona periodu smo pokrenuli YouTube kanal kako bismo ljudima u Hrvatskoj pokazali prekrasne prizore Ploča, Baćinskih jezera, doline Neretve i neotkrivenih dragulja koje skriva naš kraj”, objašnjava Andrea.

Kada gosti stignu na jezera, otvara se niz mogućnosti za aktivan odmor. “Biciklizam je definitivno omiljen među posjetiteljima, s prekrasnom deset kilometara dugačkom rutom”, otkriva Mario. “No, doživljaj s vode je posebno nevjerojatan. Kajak i SUP nam omogućuju da otkrijemo skrivene kutke i jedinstvene ljepote jezera iz potpuno nove perspektive.”

Dok se sunce polako spušta na horizont, gosti mogu uživati i u nekoliko beach barova uz obalu jezera. Također, ne smiju zaobići posjet tunelu Maričevac, skrivenom dragulju ovog područja koji se tijekom ljetnih mjeseci može istražiti pješke ili biciklom.

”BAĆINSKA JEZERA TREBA SAČUVATI OD MASOVNOG TURIZMA”

Vizija koju Andrea i Mario imaju za budućnost Baćinskih jezera odiše očuvanjem njihove skrivene ljepote, bez masovnog turizma i divlje gradnje. “Za deset godina želimo da Baćinska jezera zadrže svoj šarm i neotkrivenost. Želimo da posjetitelji dožive ovo mjesto bez gužvi, i da uživaju u miru i tišini”, kaže Andrea. “Važno nam je da se spriječi divlja gradnja i očuva autentičnost ovog područja.”

Baćinska jezera pružaju za svakoga ponešto. Od uživanja na lađi ili električnim i običnim biciklima, do veslanja na SUP dasci ili kajaku, ili pak istraživanja prekrasnih planinarskih staza i šetnica – ovaj je kraj idealan za sve ljubitelje aktivnog odmora i netaknute prirode. Dođite i uživajte u nevjerojatnoj ljepoti, doživite iskustvo plovidbe tradicionalnim neretvanskim lađama, provozajte se kajacima ili SUP daskama, otkrijte zelenu okolicu na dva kotača… Baćinska jezera uistinu su mali raj za velike emocije, kraj koji tek treba otkriti i čuvati ga za buduće generacije.

Tekst: Putnikofer.hr / Foto: Life and Ventures

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi