Grad i okolica

Ako ste mlađi od 40 godina i nositelj ste OPG-a natječite se za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika

Hrvatska poljoprivredna komora, putem svog Odbora za mlade poljoprivrednike i žene, poziva sve mlade poljoprivrednike da se prijave na natječaj za ovogodišnji izbor “Mladog poljoprivrednika” koji traje do kraja mjeseca. Jutarnji list pokrenuo je novi izbor za najboljeg mladog poljoprivrednika/cu, a na natječaj se mogu prijaviti mladi poljoprivrednici/ce koji su nositelji OPG-a i imaju do 40 godina života, sa svojim projektima i operativnim konceptima, koji su tijekom 2021. i 2022. godine ili završeni ili u provedbi. Natječaj se provodi uz podršku eurozastupnice Sunčane Glavak, zastupnice u Europskom parlamentu i ambasadorice projekta za Hrvatsku iz redova Europske pučke stranke. Jutarnji list, će pobjedniku/ci uručiti novčanu nagradu, a za dvadeset najboljih poljoprivrednika/ca zastupnica Glavak će osigurati put u Bruxelles i posjet Europskom parlamentu – piše Dubrovacki.hr.


– Hrvatska poljoprivredna komora i na ovaj način nastavlja promovirati pozitivne priče o poljoprivredi, a ovaj put se radi o mladim poljoprivrednicima koji su u fokusu naših politika i razvojnih projekata, koje HPK provodi kroz svoje brojne projekte zajedno sa EU. Od prošle godine HPK ima svoj Odbor za mlade poljoprivrednike i žene, te ćemo i kroz sudjelovanje u stručnom žiriju ovog natjecanja dati svoj doprinos, da se ove godine izabere najbolji mladi poljoprivrednik te i na taj način promovira hrvatska poljoprivredna proizvodnja i proizvodnja hrane, izjavio je povodom poziva za sudjelovanje na natječaj predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

Cilj natječaja za mlade poljoprivrednike je promicati pozitivnu sliku mladih poljoprivrednika te identificirati djelatnosti koje karakteriziraju inovacija, održivost i tržišna orijentiranost, a sve kako bi mladi ostali živjeti na selu te kako bi ruralni prostor opstao. Prijavnice za natječaj mladi poljoprivrednici mogu preuzeti ovdje. Prijavnice su dostupne i na mrežnoj stranici  eurozastupnice Sunčane Glavak, kao i na stranicama partnera te će se popunjene slati na adresu elektroničke pošte: jutarnjilist@hanzamedia.hr.

Odabir “najboljeg, najinovativnijeg, najodrživijeg” projekta provest će stručno prosudbeno povjerenstvo na temelju sljedećih kriterija:

Upotreba novog znanja (know-how), novih metoda ili novih oblika tehnologije u pojedinom sektoru ili regiji: Inovacija koja se bazira na sektoru može uključivati radne ili organizacijske metode, uvođenje novih oblika tehnologije koji donose promjene u odnosu na postojeću tehnologiju. Inovacija se također može sastojati od prilagođavanja ili moderniziranja tradicionalne tehnologije. Inovacija koja se bazira na zemljištu može uključivati upotrebu novih dostignuća (tehničkih ili organizacijskih) na geografskom području gdje se ona prije nisu koristila.

Prijenos inovacije: Inovacija ne smije biti ograničena na jedno gospodarstvo već mora imati potencijal utjecaja ili učinka na gospodarstva u istom sektoru proizvodnje, regije ili na odnose toga područja s drugim područjima. Inovacija ne mora imati učinka samo na proizvodnju na farmi, već se također može odnositi i na pakiranje proizvoda, kanale distribucije i izvozne metode za poljoprivredne proizvode.

Održivost inovacije: Inovacija mora biti ekonomski i/ili društveno održiva. Inovacija mora imati izvjesnu dugovječnost i treba izdržati ispit vremena kako bi imala učinak, umjesto da se pojavi i nestane u kratkom vremenskom razmaku.

– Jutarnji list će tijekom lipnja 2023. objaviti velike reportaže o svakom od mladih poljoprivrednika koji su ušli u uži krug natječaja. Uz objave reportaža, kandidate ćemo posebno promovirati i putem kratkih jednominutnih filmova u produkciji Hanza Medije. Natječaj je otvoren mjesec dana, a po odluci organizatora može se i produljiti, izjavio je povodom izbora Najboljeg mladog poljoprivrednika glavni urednik Jutarnjeg lista, Goran Ogurlić.

Prijavljene projekte ocjenjuje stručni žiri te odabire 20 najboljih radova koji ulaze u uži krug. Osim stručnog žirija, i čitatelji Jutarnjeg lista će temeljem reportaža imati priliku glasovati za najboljeg mladog poljoprivrednika. Onome tko je osvojio najviše glasova čitatelja, Jutarnji list će dodijeliti posebnu nagradu čitatelja.

Tekst: Stanislav Soldo/Dubrovacki.hr / Foto: Hanza Media

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi