Ostalo

30.OBLJETNICA PRVE POSTROJBE HV U DOLINI NERETVE I ŽUPANIJE

1.6.1991.-1.6.2021.

Obilježavajući 30.obljetnicu prve postrojbe HV na ovom području članovi Udruge veterana 4.gardijske brigade podružnice Dubrovačko-neretvanske županije posjetili su danas grobove poginulih pripadnika pok. Renata Čovića u Slivnu, pok. Eugena Erjauca u Doljanima, pok. Marija Nikolića na Bagalovićima i pok. Stjepana Dropulića u Pločama gdje su položili cvijeće i zapalili svijeće.

Na današnji dan u Metkoviću je ustrojena prva profesionalna postrojba ZNG u Dolini Neretve i Dubrovačko Neretvanskoj Županiji, “A” satnija ZNG-a. U barakama nekadašnjeg građevinskog poduzeća Beton u Industrijskoj ulici uređena je vojarna sa spavaonicama, uredom, restoranom i pistom za postroj. 120 momaka 1.lipnja se postrojilo bez odora i naoružanja samo sa srcem na početku stvaranja neovisne Hrvatske.


Nekoliko komada naoružanja sa sobom su donijeli pripadnici pričuvnog sastava MUP-a. Satnija je ustrojena od mladića s područja doline Neretve kao i iz zagraničnog područja Zapadne Hercegovine. Dana 10. lipnja satniji se priključuje 15 redarstvenika iz središta za obuku iz Valbadona te 11 redarstvenika iz središta za obuku iz Kumrovca sa naoružanjem i opremom.

Prvo naoružanje postrojba je dobila u srpnju, češke zbrojevke a malo više u svom prvom borbenom djelovanju 14.rujna u akciji „Zelena-tabla-Mala Bara“ gdje je odigrala presudnu ulogu u osvajanju skladišta naoružanja, kao i u borbi s minolovcima na Sidrištu u Pločama. U toj akciji satnija je imala trojicu ranjenih pripadnika. Prve odore sašivene su od maskirnog platna za lovačka odijela. Do kraja 1991.godine i tijekom 1992.godine satnija sudjeluje u borbama na južnom bojištu od Slanog do Stona te obrani Dubrovnika gdje je imala jednog zarobljenog pripadnika.

Kroz satniju je tijekom 1991.-1992. do početka 1993.godine prošlo oko 200 pripadnika, 26 je ranjeno, 6 je preminulo nakon rata, 3 su poginula u drugim postrojbama a tri kao pripadnici ove satnije: pok. Renato Čović 1991.godine, pok. Eugen Erjauc 1992.godine i pok. Mario Nikolić-Kiš 1993.godine. Početkom 1993.godine postrojba se izvlači s južnog bojišta na zadarsko gdje u sastavu 3.bojne 4.gardijske brigade sudjeluje u akciji Maslenica istakavši se u tromjesečnim teškim borbama.

U akciji Maslenica satnija je imala jednog poginulog i 17 ranjenih pripadnika. Njeni preostali pripadnici kao već iskusni časnici i dočasnici do kraja Domovinskog rata sudjeluju u svim borbenim operacijama 4.gardijske brigade, operaciji ZIMA 94 u kojoj pogiba pripadnik satnije pok. Stjepan Dropulić iz Ploča, zatim oslobodilačkim operacijama tijekom 1995.godine: SKOK2, LJETO 95, OLUJA, MAESTRAL i JUŽNI POTEZ.

U ranijem dijelu svečanosti obilježavanja 30.obljetnice kod mosta u Metkoviću je nacrtan mural sa grbom ove postrojbe, a u subotu održan šahovski turnir.

Svečanost se nastavlja večeras svetom misom u crkvi sv. Ilije u 19 sati za poginule branitelje. U nedjelju 6.lipnja u 9 sati u Metkoviću kod mosta će se održati svečanost imenovanja „Šetališta A satnije ZNG Metković“ nakon čega će sudionici položiti vijence kod spomenika poginulim braniteljima na Trgu kralja Tomislava i završiti svečanost u Vidu turnirom na buće.