Ostalo

24. obljetnica veličanstvene akcije “Zelena tabla – Mala Bara”

akcija zelena tabla mala bara youtube screenshot

Prenosimo službenu obavijest Grada o proslavi 14. rujna, dana kad je počela akcija Zelena tabla – Mala Bara:

14. rujan ostat će zapisan u slavnim stranicama povijesti našega grada, ali i Lijepe naše. Stoga, odmah na početku, čestitke svim sudionicima akcije, a svjetlo svijeće neka bude znak da će oni koji su svoje živote dali na oltar domovine, zauvijek živjeti…

Održanim sastankom u uredu gradonačelnika Krešimira Vejića, dogovorene su neke od aktivnosti obilježavanja ovogodišnje obljetnice, ali poseban naglasak stavljen je upravo na okrugli jubilej koji je pred nama, sljedeću godinu, kad se očekuje sudjelovanje, kroz svečano postrojavanje, svih onih koji su još uvijek s nama, a koji su toga 14. rujna svojom hrabrošću obranili svoj teritorij. Niz aktivnosti za sljedeću godinu, od otvaranja braniteljske Spomen sobe u Pločama do pokroviteljstva Predsjednice RH… 25. obljetnica Zelene table Mala Bara, nešto je što će Ploče dostojanstveno i svečano proslaviti.


Kroz nekoliko prošlogodišnjih obilježavanja cilj je bio činjenice ove akcije približiti mladima i u tome se potpuno uspjelo. Ponosni smo na suradnju sa našom srednjom školom i ravnateljicom Inom Žderić, s obzirom da će se na sam dan akcije srednjoškolcima u prostorijama škole prikazati film o akciji (autora Ante Šunjića-Bana) te komentarima približiti atmosferu koja je vladala Pločama, ali i cijelom Hrvatskom tada.
Ove godine i naša osnovna škola za više uzraste, sudjelovat će u obilježavanju i na djeci prikladan način približiti ove bitne činjenice.

“Zalog je to i način da se ova akcija nikad neće zaboraviti, a naši mladi uvijek i svugdje znat ce da je njihov grad i njihovi sugrađani zaslužni za ovakvo pisanje povijesti”, rekao je na sastanku s predstavnicima braniteljskih udruga i institucija sudionika akcije,gradonačelnik Krešimir Vejić, koji je kroz obilježavanja ove akcije posebice inzistirao na ovom dijelu prenošenja mladim naraštajima.

Vijenci će na spomen obilježjima biti položeni u ponedjeljak na sam dan akcije,a sve vas dragi sugrađani pozivamo na svetu misu posvećenu upravo ovoj akciji,kako bi se prisjetili i pokojnog Ante Vrdoljaka kao i svih naših poginulih branitelja, danas u crkvi Kraljice Neba i Zemlje u Pločama s početkom u 19 sati!!
Čestitamo i zahvaljujemo udruzi Prvi ročnik i udruzi branitelja Baćine na uspješno organiziranim sportskim natjecanjima u sklopu obilježavanja 24. obljetnice ZTMB kao i zabavnom dijelu programa, u kojima smo mogli uživati proteklih dana.
Neka nam je svima na ponos i slavu spomen na akciju ZELENA TABLA- MALA BARA!!! Nikad ne zaboravimo te slavne dane u kojima je hrabrost tih ljudi bila jedini ključ uspjeha!

Foto: Youtube screenshot