Grad i okolica

23. obljetnica osnutka prve satnije mornaričko-desantnog pješaštva

prvi rocnik by ante sunjic ban

U Pločama je svečano proslavljena 23. obljetnica osnutka prve satnije mornaričko-desantnog pješaštva – ročne vojske nedosluženika u Hrvatskoj.


Prvi hrvatski ročnici, predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Ploča, Udruge branitelja i HRM-a položili su cvijeće i zapalili svijeće, u znak sjećanja, na grobu Zvonka Dropulića u Tatinji, poginulog pripadnika postrojbe, na grobu Ernesta Lutmana, prvog umrlog pripadnika postrojbe, kod kipa svetoga Nikole pokraj crkve Kraljice Neba i Zemlje u Pločama i pokraj spomenika poginulim hrvatskim braniteljima.

U prepunoj pločanskoj crkvi svetu misu predvodio je don Petar Mikić, istaknuvši samoprijegor, odricanje i žrtvu za drugoga, te važnost života i ljubavi utkanih u temelje domovine.

– Konačno smo završili našu borbu za priznanje statusa prvih hrvatskih ročnika i to smo obilježili svečanom dodjelom zahvalnica svima zaslužnima. Temeljem odluke Upravnog odbora – Marija Vučković proglašena je počasnim članicom naše udruge – rekao je Josip Barbir, predsjednik Udruge Prvi ročnik iz Ploča.

Udruga je osnovana s ciljem promicanja istine o Domovinskome ratu i priznavanja statusa pločanskim mladićima, što se, nakon višegodišnje borbe, konačno i dogodilo. Barbir je najavio nastavak rada Udruge, koji će ubuduće biti proširen humanitarnim i ostalim aktivnostima.

Tekst i foto: Ante Šunjić
www.slobodnadalmacija.hr

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi