Lijevi direkt Lijevi direkt

LIJEVI DIREKT: Vizija pločanskog HDZ-a

Već na nekoliko zadnjih priopćenja GO SDP-a Ploča kao i na moje kolumne gradonačelnik Vejić ne odgovara argumentima koji će pokazati koliko smo u krivu u svojim tvrdnjama, već poluistinama i lažima pokušava skrenuti temu sa svojega rada u osam godina. Konstantnim prozivanjem SDP-a Ploča da nema viziju vođenja grada u stvari se pokušava sakriti vlastiti nerad, nemoć i nebriga za građane.

Istina je da SDP- Ploča ne dijeli vizije s HDZ-om i njegovim predsjednikom i gradonačelnikom Vejićem. Vizija SDP-a je da gradonačelnik mora služiti građanima i raditi za dobrobit istih. Vejiću je pak najvažniji on, pa mu je jedan od prvih poteza kao gradonačelnik skupa s HDZ-om i vladajućom koalicijom bio povećati sebi plaću za skoro 30%, s cca 10.000,00 kuna na cca 13.000,00 kuna. Usput je počastio i dogradonačelnike s povišicom za volontiranje, s 1.200,00 kuna na cca 6.000,00 kuna. O ručkovima u „Fulina“ i boci pića po tjednu za potrebe ureda gradonačelnika da ne govorimo (113 boca viskija i „jegera“ za dvije godine).

Vizija SDP-a je i da se iskazana volja građana mora poštivati. Iako su građani potpisima za raspisivanje referenduma o lokaciji trafostanice iskazali svoju volju, HDZ i Vejić su i to pogazili. Imali su priliku izmjestiti je opet ispod groblja, ali su očito išli na ruku HEP-a i tog projekta, namjerno ili nenamjerno, prosudite sami. Mogli su, kako je predlagao SDP, točkastom izmjenom Prostornog plana u roku 6 mjeseci izmjestit lokaciju i zaustaviti projekt. Ali, inzistirali su na promjeni lokacije kroz izmjenu Prostornog plana. Da bi Vam bila jasnija cijela „igra“, svatko tko išta zna o Prostornim planovima zna da je rok za donošenje istoga barem 4-5 godina. Sasvim dovoljno vremena da se trafostanica napravi na staroj lokaciji i po starom prostornom planu, što se i dogodilo. A Vejić je to dopustio. Jer je mogao zaustaviti izdavanje dozvola da je htio. Da Je Htio! A očito nije.


Stav SDP-a je i da se gospodarska kriza što manje treba osjetiti u džepu građana, te da se ne mogu svi problemi s nedostatkom novca u Proračunu rješavati na način da se isti uzmu iz džepa građana. HDZ misli i radi drugačije. Čim su dobili izbore detektirali su gubitke u Izvoru kao problem. Rješenje im je bilo povisiti cijenu vode za kunu po kubnom metru i uvesti naknadu za održavanje satova. Minus od 10.000.000,00 kuna u Proračunu koji je nastao u 2013. godini su isto odlučili riješiti povećavajući namete građanima Ploča. Prvo kroz sufinanciranje katastarske izmjere, a onda i kroz prirez građanima od 10%. Zadnji udar je povećanje cijene za odvoz smeća, provučeno uz matematiku smanjivanja PDV-a. Uglavnom, kad god Vas je država pokušala osloboditi malog dijela davanja, HDZ&co i Vejić su se pobrinuli da taj novac ne završi u džepu građana, već opet u Proračunu. Jer njima nikad nije i neće biti dosta.

Prirez su pravdali da su to sredstva kojima će nadoknaditi gubitak na porezu na dohodak kojim je neoporezivi dio plaće bio podignut za 400 kuna. I naravno, lagali su … jer su u 2015. godini uprihodili oko pola milijuna kuna od poreza na dohodak više nego u 2014. godini. Laički rečeno, prirez im je donio taj višak, što znači da nisu samo nadoknadili onaj novac izgubljen zbog povećanja neoporezivog dijela dohotka, već i koju kunicu više. Kojih pola milijuna kunica više. Jer se mora skupiti za plaću gradonačelniku i naknade dogradonačelnicima. Usput, da li ste znali da gradonačelnik Vejić plaću prima prije ostalih zaposlenika Grada? Jer, eto, on valjda ne može čekati da se skupi novac za sve plaće, nego on svoje mora dobiti na vrijeme, a njima kako bude.

I katastarska izmjera je pokazala viziju HDZ-a koja se svodi na samo uzmi od građana. Katastarsku izmjeru ste platili DVA PUTA. Dobro ste pročitali, DVA PUTA. Sufinanciranje katastarske izmjere nije uvedeno da bi Grad mogao platiti račune vezane za izmjeru, već da popuni rupe u Proračunu. Rupe nastale predizbornim trošenjem u 2013. godini, kad su Vejić i koalicijski partneri trošili i šakom i kapom ne bi li na taj način uspjeli osigurati još jedan mandat (I uspjeli su). Činjenica je da glavni dio troška za katastarsku izmjeru predstavlja račun Geodetskog zavoda iz Splita, koji su odradili terenski dio posla. Račun je od cca 4.7 milijuna kuna, odnosno 0.44 kune po m2. I taj račun je skoro u cijelosti podmiren kroz 2011., 2012., i 2013. godinu, odnosno cca 4.5 milijuna kuna. Dakle, godinu dana prije donošenja odluke o sufinanciranju katastarske izmjere. To je novac iz Proračuna, novac građana ovog grada kojim treba upravljat Krešimir Vejić skupa sa većinom u Gradskom vijeću. I „upravili“ su. I onda odlučili naplatiti ne samo taj trošak od građana u iznosu od 0.44 kuna po m2, već 0.85 kuna po m2. Kojom formulom su oni došli do ovih 0.85 nitko nije razjasnio, samo je jasno da su opet „oženili“ građane i poslovne subjekte na području Ploča. Vjerojatno je i taj dodatni namet bila jedna od mjera poticanja poduzetništva u Pločama.

Vizija SDP-a koji se odmah jasno očitovao je protiv „šporkih“ tehnologija u dolini Neretve, dakle protiv termoelektrane. Taj stav smo javno jasno i glasno iskazali, i pomagali građansku inicijativu i bili dijelom nje bez ikakvog pokušaja skupljanja političkih bodova na toj temi. A Vejić i HDZ?

Prvo su sazvali sjednicu Gradskog vijeća gdje je naknadno ubačena i točka očitovanja o inicijativi Luka Ploče Energije (LPE) sa unaprijed pripremljenim zaključkom da se ta inicijativa podrži. Odustali su radi onih nekoliko stotina prosvjednika ispred Pučkog učilišta. Onda su pokušali uvjeriti vijećnike tako što su organizirali, skupa sa LPE posjet TE Plomin s kojeg su se, oni koji su išli na tu „eskurziju“, vratili prepuni pozitivnih dojmova o čistoći i blagodati života uz termoelektranu. Kad ni tako nije išlo, smišljen je referendum. Plan je bio jednostavan: niti jedan lokalni referendum u Hrvatskoj do ovog našeg nije uspio. Ukoliko propadne, značit će da Pločani podržavaju izgradnju termoelektrane. Ali, i taj plan je propao jer je referendum uspio, iako su po pojedinim biračkim mjestima tradicionalno skloni desnici zabilježeni mali odazivi, sve dok nije postalo jasno da će na referendum izaći više od 50% birača i da će referendum uspjeti. I od tad HDZ i Vejić „vrte“ priču da su eto oni spasili Ploče od termoelektrane. Kao da su ljudi zaboravili tko je „nabrzinu“ htio dati suglasnost za projekt na Gradskom vijeću i tko je organizirao posjet „super čistom“ Plominu.

Vizija SDP-a je i da se divlje odlagališta otpada „Lovornik“ mora što prije sanirati, dok je Vejić napravio sve što je mogao da s tim projektom se ne krene. Kao smokvin list koristi trošak od 200.000,00 kuna potrebnih za otkup zadnje parcele kako bi se riješili imovinsko-pravni odnosi i da projekt može krenuti. S obzirom na to da za svaku kunu koju Grad uloži u sanaciju Fond za zaštitu okoliša te Općine koje su potpisale da će sudjelovat u sanaciji ulažu 2. S obzirom da je do višemilijunski projekt u kojeg Grad treba financirati s trećinom sredstava, jasna je korist od pokretanja projekta, i da 200.000,00 kuna nije smjela biti prepreka. Pitanje je koliko je Vejić zbilja htio postići dogovor sa Hrvatskim šumama oko sporne čestice. Zanimljiv podatak bi bio koliko puta je Vejić bio na sastanku u Hrvatskim šumama oko ovog problema. Bojim se da je odgovor niti jednom. Valjda u Baćini nije njegovo biračko tijelo pa nije ni toliko bitno. Kad netko pokuša pokrenuti ovaj projekt, pitanje je koliko još vrijede ugovori o sufinanciranju s Fondom te općinama Slivno i Gradac. Dozvole za ovaj projekt su istekle i potrebno ih je ponovno dobit, dakle Vejić ne samo da nije napravio korak naprijed s ovim projektom, već je napravio dva unazad.
O vizijama HDZ-a i Vejića bih mogao još dugo. Poslovna zona „Vranjak“ ovih osam godina stagnira, i jedini projekti u Gradu koji se realiziraju su oni na lučkom području, dakle tamo gdje Vejić nema utjecaja. Vranjak, koji bi trebao biti budućnost ovog grada je u istom stanju u kakvom ga je Vejić i preuzeo. Za to vrijeme Vejić i ekipa čine sve da zbrinu što više svojih „zaslužnika“ po gradskim ustanovama i firmama kao i samoj gradskoj upravi. Natječaji se pišu za određene osobe, mijenjaju se sistematizacije da bi „HDZ-ov kadar“ zadovoljio iste i dobio posao, dok mladi ovog grada sve više i više putuju put EU, kao i Kanade, Australije i Novog Zelanda. Ne brine to baš Vejića i HDZ. To i tako nisu njihovi birači.

Zato dobro razmislite što radite kad birate lokalnu vlast na izborima u 5. mjesecu. Birajte osobu za koju smatrate da može voditi Grad, a ne osobu/e kojima ne bi povjerili ni da vam upravljaju ulazom. Jer račun za ovih osam godina će platiti naša djeca, a ako nastavimo s ovako katastrofalnim biranjem, taj račun neće uspjeti podmiriti niti naši unuci, ako itko od naših potomaka još bude živio u Pločama.

Toni Zmijarević

(mišljenja iznesena u kolumni su mišljenja potpisnika i ne odražavaju nužno i mišljenje administratora portala)

Možda ti se sviđa

Lijevi direkt
Lijevi direkt Lijevi direkt

Lijevi direkt: Ovrši me nježno!

Kako smo najavljivali u prethodnim danima, na ploce.com.hr startamo s još jednom kolumnom, provokativnog naziva “Lijevi direkt”, autora Tonija Zmijarevića,
Kolumne Lijevi direkt Lijevi direkt

LIJEVI DIREKT: NO PASARAN!!!

Jednom davno, prije nešto više od 2000 godina, jedan je Juda izdao Isusa poljupcem u zamjenu za 30 srebrenjaka. Priča