Lijevi direkt Lijevi direkt

Lijevi direkt: Ovrši me nježno!

Lijevi direkt

Kako smo najavljivali u prethodnim danima, na ploce.com.hr startamo s još jednom kolumnom, provokativnog naziva “Lijevi direkt”, autora Tonija Zmijarevića, gradskog vijećnika s liste SDP-a.
Koristimo priliku pozvati sve ljude koji imaju želju i volju iznijeti svoja mišljenja, komentare i opaske, otvoreno, odgovorno i argumentirano, da je prostor našeg portala otvoren svima za suradnju, bez obzira na politička, vjerska ili bilo kakva druga uvjerenja, a s prijedlozima se možete javiti na info@ploce.com.hr.
A komentare na ovaj članak, kao i ostale s portala, budite slobodni ostaviti na Facebook profilu naše stranice…

U četvrtak se pojavila vijest na rogotinskom portalu o ovrhama koje prijete Pločama u vrijednosti cca 500 000 kuna. Strašno! To je stvarno veliki problem za Grad Ploče. Sutra će se ugasiti javna rasvjeta, za par dana će isključiti struju na Klokunu pa nećemo imati vode, a za godinu dana se ne usuđujem pomisliti što nas sve čeka. Šalu na stranu, stvarno je veliki problem tih pola milje kuna. Puno veći problem od manjka u proračunu Grada Ploča za prošlu godinu od cca. 6-7 000 000 kuna.
Naime, gradonačelnik nam se malo zaigrao, planirao megalomanski proračun od cca 44 000 000 kuna, uprihodio od toga što je planirao samo pola, a pošto je bila izborna godina trošilo se gdje se god moglo. Kao i prosječni hrvatski građanin, Ploče su trošile ono što još nisu ni zaradile, pa sad kad su računi došli na naplatu, problem je i 500 tisuća kuna. A prije dvije godine nije bio problem reprezentacija koja je skočila s 100 na 300 tisuća kuna. Da se dečki mogu okrijepiti u Fulina ili Galeba nakon napornog razmišljanja kako upravljati gradom. I onda su se tako krijepili svaki dan… na naš račun.
Ali vratimo se na ovrhe. Čudi mene kako gradonačelnika & co. ne brine ovrha koja bi mogla nastupiti u slučaju povrata imovine obitelji Stipić. Naime, slučaj se bliži kraju, a grad Ploče će morati isplatiti obitelji Stipić cca. 7 000 000 kuna, što bi trebalo biti veći problem za grad Ploče od 500 tisuća kuna, ali eto nije. Nije vjerojatno zato što za taj slučaj i možebitne propuste u osiguranju naplate od Hotela Jadran koji su krajnji korisnici zemljišta koje je predmet spora nije kriv SDP, već jedino i isključivo Krešimir Vejić. Pa onda nije oportuno potezati i spominjati taj slučaj, jer ipak posao glasnogovornika grada nije da informira građane nego da brine o imidžu gradonačelnika.
A sad malo o vatrogastvu i velikom kršenju Zakona o vatrogastvu. Nakon rata, privatizacijske pljačke kroz 90-te, raspada gospodarstva u skoro pa izolaciji Hrvatske od strane EU-a i svijeta, tadašnja HDZ-ova Vlada je manjak novca u državnom proračunu odlučila riješiti dijelom i tako što će troškove vatrogastva koje je do tada egzistiralo kroz profesionalne postrojbe u sastavu MUP-a i dobijalo sredstva iz državnog proračuna prebaciti na jedinice lokalne samouprave. I problem riješen. Za državni proračun!
Na kraju je taj cijeli HDZ-ov eksperiment doveo do kolapsa vatrogastva u Hrvatskoj jer jedinice lokalne samouprave jednostavno nisu imale novaca za vatrogasce, što je konačno natjeralo Vladu 2005. godine da financiranje vrati na državni proračun kako je i dan danas. Tih 6 godina koliko je trajao taj eksperiment naškodio je i Pločama, i vatrogastvu i vatrogascima. Vatrogasci su tužili Grad Ploče i dobili, ustalom to im je jamčio Zakon, bez obzira koliko loš i neprovodiv. Jedino je šteta što Ploče ne mogu tužiti Vladu koja je predložila i Sabor koji je izglasao taj Zakon kao opomenu da se takve stvari više ne ponavljaju!
I na kraju da se vratimo na početak. Na kuknjavu HDZ-a oko ovrhe. mislim, stvarno, što je previše previše je. Naime, to je 500 000 kuna na proračun od cca 30 000 000 kuna, a kukate i plačete kao da smak svijeta. Kako bi tek kukali u plakali da ste bili u koži SDP-a 2002. godine kad je sjela ovrha od 4 400 000 kuna na proračun od cca 8 000 000 kuna, što je bilo više od 50% proračuna. Na vlasti ste već više od 5 godina… prestanite plakati i počnite se ponašati kako dolikuje! I mogli bi reći povremeno hvala bivšem gradonačelniku Anti Karamatiću koji Vam je ostavio Brodometal i prostor na tržnici, gdje ste uprihodili cca nešto više od 13 000 000 kuna, a ni hvala niste rekli. SDP je i pored siromašnog proračuna sticao nekretnine u koristi i za korist ovog grada i građana, baš me zanima što će ostati poslije Vas!!

Autor: Toni Zmijarević


Možda ti se sviđa

Kolumne Lijevi direkt Lijevi direkt

LIJEVI DIREKT: NO PASARAN!!!

Jednom davno, prije nešto više od 2000 godina, jedan je Juda izdao Isusa poljupcem u zamjenu za 30 srebrenjaka. Priča
Lijevi direkt
Lijevi direkt Lijevi direkt Politika

LIJEVI DIREKT: LAŽI ME!!!

Nekako sam se ustručavao i spominjati trafostanicu koja se gradi čisto da se prosvjed i pokušaj zaustavljanja radova na trafostanici