Kolumne Lijevi direkt Lijevi direkt

LIJEVI DIREKT: NO PASARAN!!!

Jednom davno, prije nešto više od 2000 godina, jedan je Juda izdao Isusa poljupcem u zamjenu za 30 srebrenjaka. Priča iz Biblije svima dobro poznata iz koje se mogu povući paralele s našom današnjom situacijom, jer eto netko želi izdati naš kraj, naš način života za novac. Tko to izdaje Neretvu, jasno je iz materijala koje su ovih dana dobili gradski vijećnici Grada Ploča. U prvom redu to su oni koji stoje iza Luke Ploče Energije d.o.o. koja je službeno pokretač cijele inicijative. U drugom redu su svi oni koji ne daju svoj obol da se ova cijela priča ne zaustavi već u petak.


Već nekoliko mjeseci se vrti priča oko termoelektrane koja se eto zahuktava ovaj tjedan i prijeti da od ideje postane projekt koji polako ali sigurno kreće prema realizaciji. Apeliram na sve građane bez obzira na stranke, vjere, ili već po čemu se obično dijelimo da se skupimo i ovo zaustavimo već ovaj tjedan i da pokažemo onima koji bi za profit žrtvovali ovaj kraj da to neće proći. NO PASARAN svima onima koji žele od Ploča u ime profita napraviti Zenicu.

Svi mi znamo da je kriza. Svi mi znamo da se teško živi i da je izuzetno teško doći do posla, i da nam mladi nakon par godina vucaranja po HZZ-u bježe glavom bez obzira u Kanadu, Australiju, itd., gdje god mogu naći posao i osigurati egzistenciju sebi i svojoj obitelji. Ali, je li ovo teško razdoblje dovoljno da upropastimo kraj u kojem živimo za nekoliko sljedećih generacija? Naime, termoelektrana će, ukoliko se napravi, raditi najmanje 50 godina te će prirodi trebati stotine godina da se od tog udara oporavi, ako i tad… Zar mi poradi 5-6 teških godina možemo biti toliko sebični da oduzmemo našim potomcima lijepotu Neretve i Baćinskih jezera na sljedećih par stoljeća?

A nije u pitanju samo Ploče. Kako će TE utjecati na Ston i proizvodnju školjki koje su već bile ugrožene ugljenom prašinom iz naše luke? Koliko će tu radnih mjesta biti izgubljeno? Kako će TE utjecati na turizam u Gradcu, Blacama ili Pelješcu? Koliko je tu radnih mjesta ugroženo? A što je s poljoprivredom u Neretvi? Zašto država baca novce u projekt navodnjavanja Neretve ako će istovremeno dopustiti da se gradi TE? Hoće li će Begović i ostala PR ekipa dati podatke koje će poljoprivredne kulture biti ugrožene emisijom plinova iz TE?? Po mojim informacijama zbog povećanog udjela dušika u zraku pod znakom pitanja su tradicionalne povrtne kulture poput rajčice i krastavca?? Koliko će tu biti izgubljenih radnih mjesta, a da ne spominjemo naše sugrađane kojima poljoprivreda nije primarna djelatnost, ali se sitno bave poljoprivredom nebi li obogatili obiteljsku trpezu ili zaradili koju kunu uz plaću. A što je s jednim od najvećih vinogorja u Hrvatskoj, Vrgorskim poljem? Kako će TE utjecat na vinovu lozu? Koliko će tu se izgubiti radnih mjesta? A o turističkim potencijalima Ušća i Baćinskih jezera, koje do danas nismo uspjeli iskoristiti a mogli bi donijeti radna mjesta desecima naših sugrađana?

Poznato je što nas čeka u budućnosti s TE. Smrad, ugljena prašina iz luke, smrti naših najbližih kao posljedica „divnog“ suživota s termoelektranom. Oni koji danas propagiraju i zalažu se za termoelektranu na ugljen vjerojatno imaju sličnu retoriku kao i oni koji su doveli azbest u Ploče. Isto su se kunuli u „najbolju tehnologiju“, „najsuvremeniji sustav zaštite“, „minimalnu opasnost“, „možete azbest mazat na kruh“, itd. A što su ljudi dobili… posao, bolest, a dobar dio njih i smrt, a netko je dobio i profit i lagodan život. Isti scenarij nam se sprema opet. Investitoru i nekolicini povlaštenih profit, Luka Ploče d.d. dobija posao, a građani Neretve i šire prašinu, dim, smrad, bolest i štetu.

Zato još jednom apeliram ovim putem i pozivam sve moje sugrađane, sve one kojima su preci na ovima prostorima stoljećima i sve one koji su doselili u Ploče u zadnjih 50-ak godina ali koji vole ovaj grad, da jasno i glasno kažu gradskim vijećnicima, gradonačelniku, ministru i svima koji će odlučivati o ovom pitanju NO PASARAN. Neće proći termoelektrana u Pločama. Jer mi nemamo rezervni dom, jer mi nemamo stanove po Zagrebu i bijelom svijetu i mi nemamo gdje odseliti kad ovdje postane neizdrživo radi smrada i prašine, za razliku od onih koji igraju za profit, prave se Pločanima, a već imaju rezervne položaje na koje će se povući čim pokupe svoj dio kolača.

NO PASARAN!!!

Toni Zmijarević aka Chiki

Možda ti se sviđa

Iz drugog ugla Kolumne

Iz drugog ugla: Koncesija, rasprodaja ili racionalno upravljanje

Treba li Hrvatske Auto Ceste (HAC) dati u koncesiju na nekoliko desetljeća, rasprodati ili trebamo svojom imovinom racionalno upravljati? Koncesija
Iz drugog ugla Kolumne

Referendum

“Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i