Lijevi direkt Lijevi direkt

LIJEVI DIREKT: U nedjelju svi PROTIV TE

Pozivam sve koji imaju nešto između ušiju i one kojima u grudima bije neretvansko srce, a ne novčanik da u nedjelju izađu na referendum i zaokruže protiv termoelektrane, protiv uništavanja naše djedovine, protiv onih koji misle da se novcem može kupiti baš sve. Zar smo toliko nisko pali da u trenucima krize spremni sve prodati da bi živjeli malo bolje? Što ćemo prodati sutra kad potrošimo ove mrvice što će nam investitori baciti sa svog stola? Što ćemo ostaviti svojoj djeci? Jegulju smo izlovili, liske također, zagadimo im Neretvu i ostat ćemo poznati kao generacija koja je uništila ovaj kraj i nepovratno ga zatrovala za generacije koje tek trebaju doći.


Ukoliko na ovaj referendum ne izađe više od 50% birača, to će se protumačiti kao vjetar u leđa projektu. Inače je borba protiv ovakvih projekata sizifovski posao i treba se zahvaliti svima onima koji ustraju u njoj i daju i svoje vrijeme i novac samo da bi sačuvali ovaj kraj koliko toliko ekološki čistim i neokaljanim. Dosta građana Ploča podržava borbu protiv termoelektrane, ali pasivno stoje sa strane da se ne bi kome zamjerili. E pa ako u nedjelju ne izađete na referendum i pomognete svima nama da skupa i zajedno kažemo jedno gromoglasno ne termoelektrani zamjerit ćete se sebi i svojoj djeci.

Dosta je onih koje ćete čuti kako govore da je ovo uzaludno jer su, eto, u Zagrebu već odlučili da će se ići u izgradnju. E pa nisu! A i da jesu, zar bi nas to trebalo spriječiti u borbi za očuvanje našega kraja? Ne slušate takve, ako nisu plaćenici onda u svom neznanju rade posao PR-ovaca koji jesu plaćeni da rade takve stvari.

I još malo o legalnosti referenduma o čemu puno pišu u HDZ-u pokušavajući se oprati što su htjeli na mala vrata, bez upoznavanja javnosti pokrenuti proceduru o ucrtavanju te iste termoelektrane u prostorni plan. Samim zakonom o referendumu je propisano o čemu se može raspisati referendum. Naravno da zakoni za HDZ ne vrijede, kao da nisu gradonačelnik i članovi gradskog vijeća prisegli da će ih poštovati. Pored toga, ako je gradsko vijeće složno i jednoglasno protiv izgradnje termoelektrane, čemu referendum? Naime, građani su nas izabrali da takve odluke donosimo u njihovo ime. Da nismo u stanju donijeti takvu odluku, onda bi referendum bio potreban. I još o tome kako je oporba kriva da referendum nije bio 11.01. na dan predsjedničkih izbora, drugi krug. Gospodo draga iz pozicije zašto vam dva vijećnika nisu došla na sjednicu Gradskog vijeća na dan kada se donosi najvažniji dokument za Grad u godini, a to je Proračun. Pored toga, tko bi Vam bio deveta ruka za izglasavanje Rebalansa proračuna za 2014. godinu, Proračuna za 2015. godinu  te Odluke o referendumu? Naime, članak 36. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi kaže da se proračun donosi većinom svih članova predstavničkog tijela, dok članak 24. stavak 4. istog zakona govori da se i odluka o referendumu donosi većinom svih članova predstavničkog tijela. Osim pisanja netočnih i nepismenih priopćenja potrebno bi bilo ponekad i pročitati Zakon. Prvo očistite ispred svojih vrata, a onda predbacujte nešto drugima.

I za kraj, jasno i nedvosmisleno: protivim se izgradnji termoelektrane na ugljen u Pločama i Neretvi, bez obzira tko je inicijator i tko je investitor. Želim odgajati svoju djecu bez straha da će se razboljeti. Ja drugog, rezervnog doma osim Ploča nemam. Neki koji „guraju“ ovu termoelektranu imaju „rezervni“ položaj na koji će otići kada zrak više ne bude „čist“. I zato okanite se politike i politikanstva, ovo je pitanje opstanka. I zato još jednom, u nedjelju, 25.01.2015. svi građani Ploča na referendum. Nagovorite svoje bake, djedove, rodbinu, prijatelje, poznanike da izađu i glasuju PROTIV. Dovedite i kućne ljubimce ako mogu glasovat da glasuju PROTIV.

Ne za TE!!!

Toni Zmijarević aka Chiki

Možda ti se sviđa

Lijevi direkt
Lijevi direkt Lijevi direkt

Lijevi direkt: Ovrši me nježno!

Kako smo najavljivali u prethodnim danima, na ploce.com.hr startamo s još jednom kolumnom, provokativnog naziva “Lijevi direkt”, autora Tonija Zmijarevića,
Kolumne Lijevi direkt Lijevi direkt

LIJEVI DIREKT: NO PASARAN!!!

Jednom davno, prije nešto više od 2000 godina, jedan je Juda izdao Isusa poljupcem u zamjenu za 30 srebrenjaka. Priča