Lijevi direkt Lijevi direkt

LIJEVI DIREKT: Politikanstvo

Političar je čovjek koji se bavi politikom, dobar taktičar i mudar čovjek, kaže Klaić. Politikant je onaj tko se bavi politikom radi politike, nadripolitičar, intrigant, spletkar, kaže opet Klaić. U staroj Grčkoj političar je bio onaj tko se bavio općim dobro volonterski, bez naknade, a politikanti su bilo oni koji su se bavili općim dobrom ali iz vlastitog interesa te su to dobro naplaćivali. Teško je i u državi i u Pločama naći političara u užem smislu riječi ali zato politikanata ima na bacanje. Gradonačelnik Vejić je opet dokazao da se bavi isključivo politikanstvom, njemu omiljenim pojmom kojega tako često koristi u Gradskom vijeću da omalovaži političke oponente ili jednostavnije oporbu.


Zadnji primjer je priopćenje koje je dotični uputio ravnateljici Lučke uprave Ploče. Eto gradonačelnik je primio radnike Luka Ploče gradnje koji su u štrajku zbog neisplate plaća, kao i zbog sve realnijeg stečaja tvrtke, te iz cijele situacije smislio nekakvu cesiju kojom će se tobože riješiti problemi radnika. Koja hrpa uobičajenih i poslovično vejićevskih gluposti. Odmah da napomenem da podržavam, kao pravi socijaldemokrata, borbu radnika za svoja prava i za svoje plaće kao i za svoju tvrtku iz koje se, po riječima radnika, isisava novac u najboljoj maniri Kutle iz najcrnjih privatizacijskih dana i da bi želio da ustraju u svojoj borbi te bar da dobiju zaostale plaće i otpremnine. I priča o prodaji Luka Ploče gradnje je priča za anale hrvatske privatizacije u 21. stoljeću i samo mi je drago da ekipa koja je „odradila“ tu privatizaciju nije prodala i neke druge tvrtke kćeri Luke Ploče d.d. jer mi se čini da bi završile kao LPG. Ali vratimo se mi dopisu vrlog gradonačelnika ravnateljici Lučke uprave, državnoj ustanovi u kojoj je i član upravnog vijeća.

Prvo što mi upada u oči je da sama dvojbena zakonitost ovog zahtjeva. Čini mi se da, koliko mi je poznato, Lučka uprava nema nikakav ugovor s LPG temeljem kojeg bi išta uplaćivala LPG-u. S druge strane, koliko sam ja upućen, nikakva cesija se ne može realizirati bez da je odobri sam potpisnik ugovora, a to je Mucić&co. Inače onaj tko je i vlasnik LPG-a i koji je mogao da je htio već riješiti probleme radnika. Na kraju se stiče dojam da ravnateljica Lučke uprave može riješiti probleme radnika LPG-a iako u stvarnom svijetu ona zakonski nema nikakve osnove da to provede. A to bi gradonačelnik kao ekonomist trebao znati. Vjerojatno i zna, ali pokušava opravdani gnjev radnika usmjeriti s vlasnika firme kao i onih koji su LPG prodali Muciću na Lučku upravu. Kojom, btw, naravno upravlja država kojoj je na čelu SDP. I tu se zatvara politikanski krug gradonačelnika Vejića koji i ovu situaciju, tragičnu za 40-ak obitelji, pokušava iskoristiti za skupiti nešto političkih poena. Jadno.

Vrijeme je da se zapitamo po čemu ćemo pamtiti mandate Vejića a po čemu pamtimo mandate Ante Karamatića. Ja mandat Ante Karamatića pamtim po velikoj kupovini nekretnina, i to ne samo Brodometala i prostora na tržnici, već i prostora u kojima je danas gradska uprava i gradonačelnik te po javnoj rasvjeti u skoro svakom mjestu. A po čemu ćemo pamtiti Vejića. Ja ću ga pamtiti po tome da je jedna od prvih stvari koju je napravio nakon što je postao gradonačelnik je da je sebi povisio plaću i zamjenicima dao fantastične volonterske naknade. Po tome kako je izigrao volju građana vezano za trafostanicu i kako je skupa s „pajdašom“ svojih stranačkih šefova Tomom&Vasom te lučkim strukturama „gurao“ projekt termoelektrane u Pločama (sjetimo se kako je lako na vijeće došla točka o izmjeni Prostornog plana i kako je suorganizirao posjet u Plomin) te po rasprodaji svega što mu je SDP ostavio. I naravno, po tome kako je Grad gurnuo u dugove i minuse iz kojih će se teško izvući. Evala Majstore!

Toni Zmijarević

(mišljenja iznesena u kolumni su mišljenja potpisnika i ne odražavaju nužno i mišljenje administratora portala)

Možda ti se sviđa

Lijevi direkt
Lijevi direkt Lijevi direkt

Lijevi direkt: Ovrši me nježno!

Kako smo najavljivali u prethodnim danima, na ploce.com.hr startamo s još jednom kolumnom, provokativnog naziva “Lijevi direkt”, autora Tonija Zmijarevića,
Kolumne Lijevi direkt Lijevi direkt

LIJEVI DIREKT: NO PASARAN!!!

Jednom davno, prije nešto više od 2000 godina, jedan je Juda izdao Isusa poljupcem u zamjenu za 30 srebrenjaka. Priča