Kolumne

VEDRAN SRŠEN: “Nitkov, hulja i baraba”

Punih trinaest godina mu je trebalo da postane, po CRO demoskopovim ispitivanjima javnog mijenja, naš najpozitivniji, naš najuzorniji, odličnik i uzornik naše zajednice.

On, naš „Nitko“, naš hrvatski „Nitko“, je najpozitivniji u hrvatskom političkom prostoru i vremenu po onome što su ispitanici rekli u kolovozu ove 2017. godine. I sada taj naš hrvatski „Nitko“ najbolje oslikava stanje naše vlastite gluposti do koje smo dopuzali zaslugom onih koji ovu zemlju dovode do vlastite negacije. Jer „Nitko“ je naš barjaktar, uzor i stup naše opstojnosti.
A zašto je on, naš hrvatski „Nitko“ najpozitivniji?

On je bolji i pozitivniji od onog tko prepisuje diplomske radove, a napreduje na ljestvici političke hijerarhije, jer to je sramota naše sramote, a one koji se tako „uzdižu“ obično u društvima s dignitetom zovemo nitkovima, onima koji su ološ tih zajednica. Ali oni se, vidimo, uzdižu, oni napreduju, oni svoje bogatstvo stečeno u državnoj službi kapitaliziraju, državne moći su u njihovim rukama, a oni koji su predani stjecanju znanja i poštenju odlaze glavom bez obzira napuštajući zajednicu kojom vladaju i u kojoj mjerila postavljaju nitkovi i ološ koji zauzima sve poluge vlasti pretvarajući društvo u „močvaru“ hulja, društvo koje je u godinu dana napustilo gotovo sto tisuća stanovnika.


„Nitko“, taj naš hrvatski „Nitko“ je zato pozitivniji od hulja, nitkova i ološa koji svoj položaj u društvu grade na prepisivanju ili plagiranju, pa kada to i sud potvrdi oni u državnoj službi ili političkom predstavništvu naroda napreduje.Plagijatori, otmičari, oni koji uzimaju tuđe, koji kradu od drugoga rezultate njegova uma i znanja, oni postaju ministri, a ti Đikiću, ovo je slobodna i demokratska zemlja i svatko bira svoj put do sreće ovdje ili u svijetu, ti otiđi, izbor je slobodan, te time kao da se poručuje – ovdje su potrebniji oni koji su ime dobili po biblijskom razbojniku Barabi. Ovdje caruju i vladaju barabe i razbojnici, oni sa smrdljivim ustima nad praznim jamama, koje iz dana u dan svojim temama otvaraju. I dok se u crkvama po klupama lupa u znak negodovanja kada se na Veliki Petak spomene ime Baraba, izvan crkve u toj istoj zajednici barabe su njeni uglednici, odličnici predvodnici. Dok se u crkvi na Veliki Petak Barabu osuđuje proizvodeći trešnju i lupu, u stvarnom životu Barabu poštuju kao našeg barjaktara predvodnika, koji je u stanju križne putove i pod morem postavljati kako bi okajao svoje grijehe i tako očišćen od grijeha krenuo dalje. Tako društvo nastavlja po „starom“ i praktički funkcionira kao mnoštvo baraba, kao svojevrsna Baraberija.

Pa kada imaš i 200 kaznenih prijava ti si u poziciji društvene moći odlučivati o temeljnim vrijednostima društva, jer ti si neprikosnoveni i dokazani domoljub pa kada i beskrajno lažeš tebi se vjeruje.

I dok će fakin onog malog i nemoćnog za kojeg se više nema tko zauzeti potjerati i najuriti s posla i zbog jedne fete pršuta iz njegova supermarketa, on, fakin i neotesanac može krivotvoriti bilance i izdavati mjenice bez pokrića, varati po zemlji i svijetu, jer on ima Domovinu koja će stati iza njega i ne znajući koliko je dužan i specijalnim zakonom prodavajući priču o zaštiti nacionalnih interesa, iako se u suštini radi o običnoj Fakinaži, skupu fakina koji na grbači naroda upravljaju carstvima iz Dvoraca sa uzvisina, pokazujući i doslovno svoju nedodirljivost i moć. On je naša dika i ponos, on je naša zastava. I zato se njegova aktivna i pasivna bilanca i ne zna bila ona obračunska ili zaključna, njegova bilanca kao imovina izražena u novcu je nepoznata. Kakve to veze i ima kada se sutra može reći, a što društvo prihvaća, da „novac nije imovina“.

I zato je on „Nitko“ pozitivniji i od baraba i fakina, od neotesanaca i mangupa, hulja i ostalog ološa.

U njihovoj Baraberiji možeš biti osuđen i za najteža kaznena djela ratnog zločina korištenjem akumulatora i selotejpa, a da to baš ništa ne znaći. Tada nastupaju oni iz najviše Ustavne istance kao zadnja obrana Baraberije, koji će sve to poništiti i vratiti na početak, jer u Baraberiji vrijedi zlatno pravilo da baraba štiti barabu.

Eto, zato je on, naš hrvatski „Nitko“ najpozitivniji „političar“ u Hrvatskoj.

Jer on je pozitivniji i od nitkova i ološa, od hulja, prepisivača i plagijatora, od baraba i razbojnika, fakina, neotesanaca i mangupa.

Ako je „Nitko“ znači, najpozitivniji, ostali su tada manji od nitko, oni su dakle nitko i ništa.

 

U Pločama, 6.9.2017.
Vedran Sršen
Foto: rtl.hr screenshot

(mišljenja iznesena u kolumni su mišljenja potpisnika i ne odražavaju nužno i mišljenje administratora portala)Možda ti se sviđa

Iz drugog ugla Kolumne

Iz drugog ugla: Koncesija, rasprodaja ili racionalno upravljanje

Treba li Hrvatske Auto Ceste (HAC) dati u koncesiju na nekoliko desetljeća, rasprodati ili trebamo svojom imovinom racionalno upravljati? Koncesija
Iz drugog ugla Kolumne

Referendum

“Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i