Kolumne

VEDRAN SRŠEN: “’Za dom spremni!’ potopljen na Neretvi”

Sve pohvale Policiji u Metkoviću. Oni, metkovski policajci, su bili ti koji su jasno poručili – s pozdravom „Za dom spremni“ ne može se niz Neretvu. Pozdrav „Za dom spremni“ će ovdje na Neretvi biti zaustavljen i potopljen.

Naime, po zamisli splitskih HOS-ovaca, oni su na barci sa istaknutim natpisom „Za dom spremni“ na njihovoj zastavi, imali nakanu iskoristiti kulturnu i sportsku manifestaciju Maratona lađa kako bi promovirali poražene rasističke ideologije drugog svjetskog rata, oličene u pozdravu netrpeljivosti korištenom u Nezavisnoj državi Hrvatskoj. No, odmah na startu u Metkoviću su zaustavljeni, tako da zaslugom metkovske policije nije došlo do ponižavanja, ruženja i sramoćenja ne samo kulturne manifestacije Maratona lađa s dvadeset godina dugom tradicijom, već je spriječena i šira blamaža Metkovića, cijele Neretve pa i Republike Hrvatske.

Treba znati da je pozdrav „Za dom spremni“ oduvijek predstavljao i bio sinonim tuđinskih interesa. Jer on je neodjeljiv od toga da je Dalmacija Italija, a Istra, Rijeka i otoci talijanski, kao što su Međimurje i Baranja mađarski. Tako je bilo 1941. godine, a isto tako i 1991. godine. Konstanta je tog pozdrava da je uvijek u službi onih koji su protiv Hrvatske. Tako Josip Manolić, predsjednik hrvatske vlade iz početka devedesetih, iznosi u svojoj knjizi „Politika i domovina“ činjenicu da su prvi kampovi HOS-a osnivani u Sloveniji uz financijsku podršku Kontra obavještajne službe JNA – KOS-a. Prvo oružje koje su imali HOS-ovci je oružje koje im je ustupila JNA. Nema tu ništa nelogičnog, prvenstveni zadatak velikosrpske politike s početka devedesetih je bio u želji da se eventualna samostalnost Hrvatske prikaže kao uskrsnuće Nezavisne države Hrvatske, a ne kao sljednice Zavnohovske Federalne države Hrvatske, proglašene u Topuskom 9.5.1944. godine, kao što je to i zapisano u preambuli Ustava Republike Hrvatske. Glavni adut i poveznica sa NDH je bio ustaški pozdrav „Za dom spremni“. Sve su to bili razlozi zbog kojih se predsjednik Tuđman, na onako „brutalan“ način obračunao sa čelnicima HSP-a i njihivom stranačkom vojskom HOS-om, koji su bili izvan sustava obrane legalnih formacija RH, prijeteći libanonizacijom hrvatskog prostora. Sve svoje konferencije za tisak tadašnji čelnik HSP-a Dobroslav Paraga držao je iz Glavnog stana HSP-a ispod slike Ante Pavelića.
Namjera je splitskih HSP-ovaca predvođenih njihovim predsjednikom Ivicom Vladava Đovanijem, koji bi se tako zvao i da Split kojim slučajem postane talijanski, dok bi svi drugi trebali mijenjati imena, spustiti se rijekom Neretvom do Ušća, jer je rijeka Neretva za one koji se prepoznaju u pozdravu „Za dom spremni“ gotovo pa mitska rijeka. Toliko mitska da je i korifej njihovog pokreta Thompson opjevao u svojim pjesmama:

„U Čapljini klaonica bila, puno Srba Neretva nosila,
O Neretvo teci niza stranu, nosi Srbe plavome Jadranu“.

Tog poglavicu i zborovođu uzvika „Za dom spremni“, desničarski portali najavljuju na njegovom putu ka Zagrebu, gdje bi se trebao održati koncert nad koncertima,odnosno dernek nad dernecima, po ugledu na Miloševićev Gazimestan iz 1989. godine.

Pored tog što su kanili prikazati trivijalnost tih zločina koje slavi Thompson, željeli su pobjedonosno proći sa zastavom „Za dom spremni“ ispod Opuzena pod topolom, gdje su u lipnju 1941. godine hercegovačke ustaše potpomognute pojedincima iz Metkovića, ali i župnicima Metkovića i Opuzena, pobili preko 300 Srba, seljaka i mladića iz stolačkog kraja, te desetak metkovskih Srba i jednog Hrvata, javnog bilježnika iz Metkovića. Time bi i taj zločin, o kojem se već 76 godina šuti, učinili beznačajnim, sitnim i neznatnim.

Da su u tome uspjeli, a Maraton lađa je pratilo više novinarskih ekipa izvan Hrvatske, a i sam prijenos se uživo pratio u više od 40 zemalja svijeta, Hrvatska bi bila prikazana kao zemlja pronacističkih simpatizera koji danas u 2017. godini slave ono najodvratnije što se pojavilo u čitavoj povijesti čovječanstva -fašizam.

Stoga treba jasnu čestitku uputiti i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, jer je očito da je premijer Plenković postavio upravo njega, kao čovjeka od njegova najvećeg povjerenja sa zadaćom da se obračuna sa pozdravom ZDS, a što se upravo događa od Knina, preko Slunja do Neretve, od kako je ministarstvo preuzeo Davor Božinović. Stoga sa sigurnošću možemo reći da je i ona sramota sa pločom u Jasenovcu sa natpisom „Za dom spremni“, samo tehničko pitanje i da će biti uklonjena čim se poklope povoljne okolnosti. Jer, ne zaboravite, Hrvatska je neka zeznuta, smiješna i pomalo šašava zemlja. Jer dok ministar policije podnosi prijave za usklik ZDS, dotle dva ministra iste vlade Tomo Medved i Lovro Kušćević zajedno sa Thompsonom plješću i otpozdravljaju ushićenoj masi od desetak tisuća oduševljenih članova zbora koji u transu uzvikuju „Za dom spremni“. Apsurd je tim veći, jer ono što policija kažnjava, vlada financirajući nastup Thompsona u Slunju potiče.A stvari sa tim pozdravom „Za dom spremni“ u Hrvatskoj su poprilično jasne da jasnije ne mogu biti. Jer osim što je to razložno iz preambule Ustava, još je jasnije izrečeno onim „ nevjernim Tomama“ kojima to nije bilo dostatno, u obrazloženju Odluke u postupku koji je ustavnom tužbom pokrenuo Josip Šimunić. Ustavni sud je na sjednici od 8.11.2016. godine odbio ustavnu tužbu Josipa Šimunića s jasnim obrazloženjem da pozdrav „Za dom spremni“ – „simbolizira službeni pozdrav za vrijeme totalitarnog režima NDH, te kao takav predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, prezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti, te trivijaliziranje žrtava zločina protiv čovječnosti“.

Ovo tumačenje Ustavnog suda bi trebalo ne samo podijeliti svakom policajcu u Hrvatskoj, već, što je i važnije, svim profesorima i nastavnicima povijesti u osnovnim i srednjim školama, sa jasnim naputkom da mu posvete jedan nastavni sat. Kada bi tako postupili, sigurno bi za koju godinu ugasili požar netrpeljivosti koji se valja Hrvatskom, posebice nogometnim stadionima gdje desetine tisuća mladih uzvikuje „Za dom spremni“ i „Ubij, ubij Srbina“. To je mogući put i način kojim bi moglo prestati ovo višegodišnje maltretiranje i mrcvarenje Hrvatske rasističkim pozdravom iz vremena nacističke NDH – „Za dom spremni“ , koji u konačnici sramoti i sve hrvatske branitelje, ali i sve građane Republike Hrvatske, a posebice sve Hrvatice i Hrvate!

I dok predsjednica Kolinda Grabar Kitarović po Australiji obilazi klubove naših sunarodnjaka, dotle se po Hrvatskoj, za vrijeme njenog mandata, skidaju ploče antifašističkih pobjednika iz II. svjetskog rata, a vješaju table, grade rive, obale i ulice i dižu spomenici ustaškim dužnosnicima i teroristima. To će biti njena povijesna odgovornost. Njeno breme. Jer predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je morala znati da će gurajući Broza uskrsnuti Pavelića.

U Pločama, 14.8.2017.
Vedran Sršen
Foto: index.hr

(mišljenja iznesena u kolumni su mišljenja potpisnika i ne odražavaju nužno i mišljenje administratora portala)

Možda ti se sviđa

Iz drugog ugla Kolumne

Iz drugog ugla: Koncesija, rasprodaja ili racionalno upravljanje

Treba li Hrvatske Auto Ceste (HAC) dati u koncesiju na nekoliko desetljeća, rasprodati ili trebamo svojom imovinom racionalno upravljati? Koncesija
Iz drugog ugla Kolumne

Referendum

“Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i