Kolumne Lijevi direkt Lijevi direkt

LIJEVI DIREKT: OKLEN PARE FRAJERI?

Iz “pera” našeg kolumnista Tonija Zmijarevića dolazi nam četvrto izdanje kolumne Lijevi direkt, tema su ponovo državne i lokalne političke (ne)prilike, a naslov je “Oklen pare frajeri?”…


Eto pravomoćno je postalo, osudilo je Ivu. Sanadera, naravno. Najsposobnijeg lopova u povijesti svijeta (a konkurencija je velika) jer je toliko pokrao da ni tajne službe, niti Policija na čelu sa super Tomom nisu ništa vidjeli. I naravno da nitko nije kriv nego Ivo. U našem narodu je dugo bila uvriježena izreka da su isti i onaj tko drži vreću i onaj tko krade. Nekad bilo, danas se spominjalo (još jedna izreka, ova je valjda još istinita). Danas, kažu iz HDZ-a, 250 tisuća držača vreća nije ništa krivo. Ništa oni nisu znali. Niti sumnjali. I kad su dolazile plave vjetrovke sa ostalim poklonima, samo su se zavjerenički pogledali, nasmijali i namignuli jedni drugima uz šapat: Poslao Ivo. Nisu se pitali tko to sve plaća. I koliko to novca ima stranka kad to može sve plaćati. Nisu se pitali niti ih je vjerojatno bilo briga. Bitno je da su i oni nešto dobili. I kad je Ivo bio izabran 2007. opet za predsjednika HDZ-a, nitko tamo nije bio. Nitko nije aklamacijom pridržao Ivi skale da lakše pokrade Hrvatsku. I kad je Ivo krstario po Hrvatskoj skupa s tri (ili već koliko) autobusa mladeži HDZ-a koji su držali atmosferu na stranačkim skupovima, naravno volonterski, kao što danas volontiraju i dogradonačelnici grada Ploča, ni onda se nitko nije pitao a „oklen“ pare frajeri? Sve „stranka“ plaća.

Za usporedbu, nitko se nije pitao kako SDP i druge stranke nemaju novaca za tako raskošne kampanje iako je SDP po prihodima po broju saborskih zastupnika dosta blizu HDZ-u. Nit’ u Hrvatskoj nit’ u Pločama. Nitko se u Pločanskom HDZ-u nije pitao kako HDZ u Pločama za lokalne izbore može potrošiti cca 500 tisuća kuna a SDP jedva 60-ak (moja osobna procjena za lokalne izbore 2009. godine). Da li se Vejić&co., u svom „neznanju“ oko Ivine aktivnosti s Fimi-medijom, ikad upitali kako to da oni mogu dovesti Grdovića i Intrade, a SDP grada Ploča jedva skupi za lokalne muzičare koji nastupaju na besplatnoj bini iz športske dvorane (pri tome ne mislim da su lokalni muzičari nekvalitetniji, samo 10 puta jeftiniji)? Da li im je to ikad bilo čudno? Da li su provjerili da li su računi istima za muzičare, razglas i binu plaćeni s računa stranke ili su i oni k’o Bačić uzimali torbe s novcem i nisu postavljali pitanja? „Oklen“ pare frajeri?

Izvješće o troškovima u toj kampanji sam više puta tražio, ali ga nikad nisam vidio… s obzirom da su to bili prvi izbori gdje se gradonačelnik birao neposredno, obaveza je bila predati izvješće gradskom izbornom povjerenstvu ali ne i objaviti ga. Ta velika razlika u kampanji i troškovima kampanje se nije ponovila i na prošlim lokalnim izborima. Jel’ to zato što više nema Ive i Fimi-medija?

Ali Vejić&co su ovaj put iskoristili gradsku blagajnu da osiguraju naklonost birača ali su se malo zaigrali. Malo su pretjerali i završili godinu s 4 milijuna kuna gubitka. Zato će građani s KO Ploče sufinancirati katastarsku izmjeru, a očekujte i povećanje cijene vode i odvoza smeća, čim smisle kako to prodati građanima uz što manje političke štete. To je valjda Modus Operandi politike u ovoj državi: kad se zaigraš i odeš debelo u minus, iscijediš još malo iz naroda. Jer s narodom u Hrvatskoj je lako. Uzmeš mu sto kuna iz džepa, od tih sto daš mu deset kuna, devedeset uzmeš sebi a on ti zahvalan. Do groba!!

Možda ti se sviđa

Iz drugog ugla Kolumne

Iz drugog ugla: Koncesija, rasprodaja ili racionalno upravljanje

Treba li Hrvatske Auto Ceste (HAC) dati u koncesiju na nekoliko desetljeća, rasprodati ili trebamo svojom imovinom racionalno upravljati? Koncesija
Iz drugog ugla Kolumne

Referendum

“Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i