Ekologija

Znate li koja je najhladnija rijeka na svijetu?

Zanimljivo pitanje je postavljeno i odgovoreno na servisu Blurtit, a tiče se i našeg kraja: “Znate li koja je najhladnija rijeka na svijetu?”. Odgovor je, pretpostavljate, NERETVA, a objašnjenje je kako slijedi:

Najhladnija rijeka na svijetu iznenađujuće nije u blizini Sjevernog ni Južnog pola, nego u Alpama.

Rijeka se zove Neretva, a teče kroz Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku u dužini od 143 milje (230 km), sa samim krajem u Hrvatskoj.


Izvor rijeke, poznat kao Gornja Neretva je najhladniji dio rijeke. Čak i ljeti može biti samo 7 stupnjeva hladna.

Voda je tako hladna jer je izvor smješten blizu 3 velika glacijalna jezera. Ova jezera čine okolno tlo i vode toliko hladnima da utječu na hladnoću rijeke u samom izvoru.

Jednako kako je poznata po svojoj hladnoći Neretva je poznata i po svojoj čisto zelenoj boji, unatoč kojoj je voda vrlo sigurna za piće. Mnogo ljudi se i oslanja na Neretvu kao izvor pitke vode. Rijeka se također koristi za proizvodnju električne energije, a blizu izvora se nalaze 4 hidroelektrane i brane, što Neretvu čini vitalnom za zemlje kojima protiče.

Rijeka ne može biti hladnija od 0 stupnjeva, budući da bi se zaledila i ne bi mogla teći. Neke rijeke izviru iz zaleđenog izvora, poput vrhova planina, tako da iako mogu izvirati na nižoj temperaturi nego Neretva, uskoro će se zagrijati kako krenu teći niz planinu.

Originalni tekst pročitajte na science.blurtit.com
Foto: ploce.com.hr

Tag