Ekologija

HEP spašava sove ušare

Nakon čestih stradavanja sova ušara na dalekovodima u dolini Neretve, reagirao je HEP te je postavljena zaštita na stupovima dalekovoda od Opuzena do ušća Neretve. Riječ je o inicijativi udruge “Brkata sjenica” koja se inače bavi promatranjem ptica delte Neretve, a novac od 250 tisuća kuna osigurao je HEP.


Kako doznajemo, ugrađena je višenaponska zaštita na dalekovodima u ukupnoj dužini oko osam kilometara, kako bi se očuvala ova zakonom zaštićena ptičja vrsta. Do sada se često moglo vidjeti mrtve ušare kako vise s dalekovoda, a tri slučaja dogodila su se oko rogotinskog mosta. Kad ptica sleti na rešetku dalekovoda, zatvori se strujni krug koji usmrti pticu.

– Ptice mogu sjediti na visokonaponskim vodičima dalekovoda jer im je tijelo na istome potencijalu. Problem je kad veće ptice, a u Neretvi to su grabljivice poput ušara, slete na stupove manjih dalekovoda na kojima je i manji razmak između metalne konstrukcije i vodiča. Kad uzlijeću raširenim krilima dotaknu vodič pod naponom i stradavaju – pojasnio je Bariša Ilić, suradnik Zavoda za ornitologiju HAZ-u i predsjednik “Brkate sjenice”, naglašavajući da je pohvalno što su u HEP-u shvatili da je spomenuti dalekovod problematičan za veće ptice grabljivice.

– Važno je naglasiti da tri stradale ptice nisu bile same, nego su stradali i njihovi mladi. Te tri ptice čine najmanje dva para, a poznato je da sove u prosjeku imaju troje mladih, što pokazuje kolika je šteta napravljena ušarama na tome području. Ušare su strogo zaštićene ptice u RH i nalaze se u dodatku Direktive Europske unije o pticama, pojasnio je Ilić.

Zaštitom stupova toga dalekovoda umanjilo bi se stradavanje lokalne populacije sove ušare, ali i šire, jer mlade sove pri pronalaženju partnera i područja za stanište lete dalje od Neretve ili iz drugih krajeva dolaze do nas – zaključio je Ilić, ističući kako je jedna od uginulih ušara prstenovana u Blatu na Cetini.

Tekst: Stanislav Soldo
Foto: Denis Jerković / EPH
www.slobodnadalmacija.hr

Možda ti se sviđa

Ekologija

Udruga Škanj u promociji Ploča kao “pet friendly” grada

Upravni odbor Zaklade „Kajo Dadić“ na svojoj sjednici održanoj 23.11. 2015. godine donio je Odluku o odobravanju financijske potpore građanskoj
Ekologija

Postani planinar!

Hrvatsko planinarsko društvo Grabovica iz Ploča vrši upise u članstva za tekuću godinu. Više informacija možete dobiti upitom u inbox