Ekologija

Žestoka tribina u Pločama, ministar Ćorić pod salvom kritika: “Ministre, možete samo preko naših tijela”

Žestoka tribina održana je u srijedu navečer u Pločama čiji stanovnici ne žele da njima dolazi smeće iz Dubrovnika i Metkovića. Ministar zaštite okoliša i energetike, Tomislav Ćorić, koji je i sam iz Ploča, objašnjavao je odluku Ministarstva. Evo što su mu poručili njegovi sugrađani, prenosi portal dnevnik.hr

“Nećemo dozvoliti da nas žrtvuju radi zlatne koke državnog proračuna! Tuđe nećemo, naše sanirajte, tuđe nećemo!”, poručili su stanovnici Ploča ministru Tomislavu Ćoriću na tribini.

Osim što kategorički odbijaju da se tuđe smeće dovozi na njihov deponij, Pločani se najviše boje da takvo rješenje ne bi potrajalo samo godinu dana kako tvrdi ministar. Naime, gradnja županijskog deponija još je u fazi pripreme dokumentacije.


“11 godina nije u stanju ishodit dokumentaciju za gradnju. I šta sad mi oćemo vjerovat da će on bit izgrađen za 4 godine”, pitao jedan stanovnik Ploča.

Baćinci na čijem području se nalazi pločanski deponij najavljuju žestok otpor. “Ministre zaboravite da ćete doć, jer Baćina će ležat na magistrali, možete samo preko naših tijela, da nas pogazite”, poručio je ministru Ćoriću jedan sudionik tribine.

Drugi je, pak, rekao da su u ratu išli braniti dubrovačko područje. “Nažalost, danas ćemo se vjerojatno morati boriti protiv te iste Dubrovačke Republike”, kaže taj sudionik tribine.

Ministar Ćorić, i sam podrijetlom iz Ploča, svim silama se trudio smiriti građane. Ali bezuspješno. “Nitko u ovoj dvorani ne voli ovaj grad više od mene. Nitko”, poručio im je Ćorić, na što su mu Pločani uzvratili burnim negodovanjem.

“Nije se vjerovalo da će Lučino razdolje biti izgrađeno, ja vam ovdje kažem da će biti izgrađeno, ali to nema veze s ovom našom današnjom raspravom”, poručio je Ćorić, kojemu je leđa okrenuo i gradonačelnik Mišo Krstičević.

“Dat ću na gradsko vijeće i imat ću svoju odluku o tome da se zabrani dovođenje bilo kakvo otpada s dodatnih jedinica lokalne samouprave na Lobornik”, rekao je Krstičević.

Ministar je najprije zaprijetio novčanim sankcijama prema gradu, da bi potom ipak najavio preispitivanje brojki prema kojima pločanski deponij ima najveći kapacitet u županiji.

“Prije svega ćemo provjerit te brojke, a onda nakon toga, ukoliko te procjene kažu nešto drugo ćemo vidjet kako i na koji način dalje”, rekao je Ćorić.

Pločani tvrde da se brojkama manipuliralo iz političkih razloga, pa ostaje za vidjeti hoće li ministarstvo ustuknuti pred odlučnim i čvrstim otporom koji su večeras pokazali stanovnici grada na ušću Neretve.